Foto: Liselotte Sabroe

Uppgifter: MFF kan lämna allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Några av Europas mellanstora klubbar har tröttat på att jättarna i sammanhanget växer sig ännu starkare i det nuvarande Champions League-format. Danska BT avslöjar idag att FC Köpenhamn är på väg att dra sig ur den danska ligan och delta i en europeisk superliga där bland andra Malmö FF ingår.

– Ja, det stämmer. Om vi inte agerar nu kommer de största klubbarna att växa sig ännu större och starkare medan det blir allt svårare för klubbar som oss. Vi måste titta på vilka olika internationella alternativ som finns för FCK i framtiden, säger FC Köpenhamn-direktören Anders Hørsholt enligt BT.

Tanken är en ny liga med de största lagen från Skandinavien, Nederländerna, Belgien och Skottland där alltså Malmö FF fått erbjudandet om att vara Sveriges representant. Därmed skulle ligor som allsvenskan och danska superligan lämnas utan de allra största klubbarna och enligt BT är förhandlingarna redan igång.

– Det här behövs om vi ska vara konkurrenskraftiga. Så ja, konsekvenserna kan i slutändan innebära att FCK och andra europeiska klubbar kommer att skapa en ny europeisk liga och kliva ur sina inhemska ligor, säger Anders Hørsholt.

Claus Thomsen, direktör i danska divisionsföreningen är skeptisk till planerna.

– Jag förstår logiken, men det betyder inte att jag tycker det är en bra idé. För jag tror inte, säger han.

– Det förekommer rykten och diskussioner i hela Europa om vilka konsekvenser det nya formatet får för de mindre nationerna. Vi har inga andra kommentarer. För vår del är det alltid ett medlemsbeslut när det kommer till så här stora frågor. Hos oss kommer inget att hända förrän frågan har varit uppe på ett årsmöte, säger Malmö FFs vd Niclas Carlnén, till SVT Nyheter Skåne på torsdagsförmiddagen.

En förändring tros bli aktuell först till säsongen 2021 och Malmö FF vill inte säga hur man ställer sig till erbjudandet om en Europaliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.