Foto: TT Nyhetsbyrån

Domen i förtalsmålet dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic har utkämpat många matcher på planen men idag handlar mötet om en kamp i rättsalen mot den förre förbundskaptenen Ulf Karlsson. Ibrahimovic har stämt Karlsson för förtal. Domen kommer den 9 januari.

Ulf Karlsson inledde själv sin berättelse under förhandlingarna i Karlstad tingsrätt. Han sa bland annat att han hittade uppgifterna om Zlatan Ibrahimovic viktökning i en artikel i Aftonbladet, som i sin tur hänvisade till en artikel i Sunday Times. I den artikeln ska Zlatan själv citerats och sagt att han gått upp med 13 kg muskler.

”Jag är mycket starkare nu. Jag vägde 82 kilo, nu är det 95. När jag kom hit frågade Capello om jag någonsin tränat på gym. Jag svarade ”nej, i Ajax tränade vi aldrig på gym”, skriver Aftonbladet att Zlatan ska ha sagt, enligt Sunday Times.

Den uppgiften ansåg Ulf Karlsson lät så otrolig, att göra det på naturlig väg, och att det var den som fick honom att ta upp Zlatan som exempel i paneldebatten.

I förhandlingarna sa även Karlssons advokat Johan Eriksson att hans klient Ulf Karlsson inte sagt precis det som rapporterats i NWT (Nya Wermlands Tidning). Han ska enligt tidningen ha sagt ”Jag tror att han var dopad, Jag är övertygad om det”.

– Det har han inte sagt, hävdar advokat Eriksson under förhandlingarna.

Det underströk Karlsson själv senare i sitt förhör.

– Så sa jag inte, jag sa att jag var övertygad över att det inte går att öka vikten så mycket.

I övrigt var parterna ense om vad som sagts, både vid paneldebatten och till NWT:s reporter efteråt, men oense om det handlar om förtal eller inte.

Advokater oense

Strax efter att paneldebatten visats upp i rättssalen uppstod problem då Ibrahimovic advokater hävdade att uppgiften om viktökning på Ibrahimovic, under tiden i Juventus, måste ledas i bevis medan Karlssons advokat hävdade att uppgiften är tagen från en artikel i massmedia och att det inte behövs en särskild prövning om det var försvarligt att lämna ut den. Det bör innefattas i själva bedömningen om det handlar om förtal, hävdade advokat Eriksson medan Ibrahimovic advokat inte tyckte att det gick att slutföra förhandlingarna i dag.

Advokaterna var helt enkelt oense om vad som gällde. Rätten ville överlägga och tog paus vid klockan 15.45 för att bestämma sig om förhandlingen kunde avslutas i dag eller inte.

Åtalet ifrågasattes direkt

Efter bara en kort stund tog Värmlands tingsrätt en paus i rättegången. Anledningen var att Ulf Karlssons advokat, Johan Eriksson, ifrågasätter en av punkterna i stämningen från Ibrahimovic.

Punkten handlade om uttalanden Karlsson gjorde till en journalist på Nya Wermlands-Tidningen. Karlssons advokat ansåg att ett eventuellt brott i det sammanhanget omfattas av tryckfrihetsförordningen, och ville därför att tingsrätten skulle ta ställning i den frågan innan förhandlingen skulle gå vidare.

– Vi har gjort en invändning mot en del i det här målet. Man kan inte göra sig skyldig till förtal i en intervjusituation, säger Karlssons ombud Johan Eriksson till SVT i pausen.

Advokat Nils Petersen, som företräder Ibrahimovic, hävdade att uttalandet till journalisten inte gjordes i en intervjusituation.

Tingsrätten tog därefter en ny paus innan rättens ordförande meddelade att Ulf Karlssons invändning ogillades och förhandlingarna återupptogs.

Ingen kommentar från Zlatan

Länge såg det, åtminstone på pappret, ut som att Zlatan Ibrahimovic själv skulle dyka upp som vittne i Karlstad. Efter en justering av det enskilda åtalet blir det dock enbart fotbollsstjärnans advokater som ska föra hans talan i Värmlands tingsrätt i eftermiddag.

Från Zlatan Ibrahimovics ringhörna var kommentarerna ytterst sparsmakade inför rättegången.

– Vi lämnar inga kommentarer eller några intervjuer, varken nu eller efter rättegången, sa Nils Petersen, en av hans advokater, till TT.

Karlsson riskerar upp till två års fängelse om han fälls för grovt förtal, även om böter är en vanligare påföljd.

Processen är ett brottsmål trots att det handlar om en privatperson som anklagar en annan privatperson. Det r ett sk enskilt åtal, där ingen åklagare finnsinblandad utan Ibrahimovic advokater agerar åklagare.

– Detta är en slags hybrid mellan en civilrättlig process och en brottsprocess, men påföljderna är enligt ett brottsmål och kan därmed bli fängelse eller böter, säger advokat Thomas Åberg till SVT Sport, som själv tror att Karlsson kommer dömas och få böter.

Film i centrum

Zlatan Ibrahimovic har stämt Ulf Karlsson, tidigare bland annat förbundskapten i friidrott, efter uttalanden i våras om att Ibrahimovic kan ha varit dopad under sin tid i Juventus. Den centrala bevisningen i målet är en inspelning av paneldebatten som Ulf Karlsson deltog i – en film som båda sidor åberopat som bevis.

– Vi anser ju att filmen är bevis för att det som sägs där inte utgör förtal, sa Johan Eriksson, som är Karlssons advokat.

SVT Nyheter Värmland har talat med Nils Funcke, expert i yttrandefrihetsfrågor och han har sin bild klar efter att ha lyssnat på inspelningen:

– Om det inte kommer fram något särskilt under själva rättegången så skulle jag vilja säga att Ulf Karlsson har förtalat Zlatan.

Öppen ursäkt

Ulf Karlsson, som hela tiden nekat till brott, bad några dagar efter mötet om ursäkt i ett öppet brev.

”Under debatten uttryckte jag mig både otydligt och olyckligt om Zlatan Ibrahimovic. Jag förstår nu, i efterhand, att det jag sa kan uppfattas som ett utpekande och det är djupt beklagligt. Det var inte alls min avsikt”, skrev Karlsson.

Ibrahimovic har i skrivelserna till tingsrätten inte krävt något skadestånd, men däremot begärt ersättning för rättegångskostnaderna.

Domen kommer

Förhandlingen avslutades strax efter klockan 17. Den 9 januari klockan 11 meddelas domen, skriver SVT Värmland.

Rättegången avbröts fem gånger under eftermiddagen – SVT Värmland liverapporterade under dagen.

Fakta: Dopningsanklagelsen

Ulf Karlsson, som tidigare bland annat varit förbundskapten i friidrott och chef för längdskidlandslaget, diskuterade dopning på en träff med Värmlands idrottshistoriska sällskap i början av april i år.

Karlsson uppges bland annat ha uttalat sig om att Zlatan Ibrahimovic varit dopad under tiden i Juventus, med hänvisning till att fotbollsstjärnan gick upp tio kilo i muskler under relativt kort tid.

Han upprepade sedan uttalandena för en reporter från Nya Wermlands-Tidningen.

Några dagar senare bad Ulf Karlsson om ursäkt i ett öppet brev.

Landslagsmittfältaren Albin Ekdal, även han nämnd av Ulf Karlsson, valde att låta saken bero. Zlatan Ibrahimovic stämde dock kort därefter Ulf Karlsson för grovt förtal.

Zlatan Ibrahimovic har väckt ett så kallat enskilt åtal, vilket innebär att det är hans ombud som agerar åklagare i målet.

Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus 2004–2006.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.