Japanska stjärnan Nahomi Kawasumi. Foto: Leif Johansson, SVT

Japan vill försvara historiska VM-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är en av de tuffaste motståndarna i VM i Kanada. Det säger Japans stora stjärna Nahomi Kawasumi till SVT Sport inför sommarens VM-fest. Det var hon som stoppade Sverige från att nå finalen i Tyskland för fyra år sen. 2011 års semifinal mot Sverige blev för henne något alldeles, alldeles extra!

För SVT Sport berättar tvåmålsskytten i Japans 3-1-seger över Sverige om scenariot hon aldrig ens i sin vildaste fantasi kunnat drömma om.

– Det var min allra första landskamp från start. Visst hoppades jag på att det skulle gå bra, men aldrig hade jag kunnat föreställa mig att få göra två mål! Det är ett oförglömligt minne, säger Nahomi Kawasumi.

Inkast från VM i Kanada

Japan imponerade stort 2011 med sitt snabba passningsspel och sin tekniska skicklighet. Stommen i truppen fyra år senare är densamma, men flera av spelarna har adderat erfarenhet i europeiska klubbar. Kawasumi själv är utlånad till Seattle just nu.

Historiska VM-triumfen gav mersmak

Japan går in i fotbolls-VM i Kanada i sommar som regerande mästare, men japanskorna vill inte, i alla fall inte utåt, ses som klara VM-favoriter.

– Vi måste jobba på som utmanare, snarare än att se lagen vi möter som utmanare till oss. Tuffaste motståndarna är Tyskland, USA, Sverige och Frankrike. Vi måste verkligen se upp! säger Kawasumi.

Hon berättar också hur mycket den historiska VM-triumfen, efter den känsloladdade straffdramatiken i VM-finalen mot USA, betydde för fotbollen hemma i Japan. Och hur värdefullt det skulle vara att lyckas igen. Inte minst efter förlusten i OS-finalen 2012, då USA fick revansch.

– Jag hade alltid undrat hur topplagen kunde fortsätta att vara så starka. Men nu vet jag att om du en gång lyckats bli bäst i världen, så är viljan att vinna igen urstark.

– Att försvara VM-titeln, att lyckas vinna två världsmästerskap i rad, det är min dröm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inkast från VM i Kanada

Mer i ämnet