Foto: Jane Björck

För lång och trogen tjänst

Uppdaterad
Publicerad

VM-inkast: SVT Sports Jane Björck tar oss bakom kulisserna före VM-finalen.

Det blev som vi trodde. USA mot Japan. I den tredje stora mästerskapsfinalen i rad. Och den tredje raka för Leffe & mig att punkta just dessa två nationer under mästerskapets allra sista dagar. VM-finalen i Frankfurt 2011. OS-finalen i London 2012. Och så i dag – VM-final i Vancouver.

Redan under Algarve Cup i mars satsade vi på att det kunde bli just såhär. Igen. Och därför bad vi om extra pratstunder med amerikanska ikonen Abby Wambach, som i sitt sista VM, längtar så efter att få kröna sin karriär med GULDET som saknas, förbundskapten Ellis och assisterande Tony Gustavsson. Och med japanska lagkaptenen Aya Miyama och Nahomi Kawasumi, som gjorde två av målen mot Sverige i VM-semin för fyra år sen.

Inkast från VM i Kanada

Och nu har vi alltså fått uppleva och ska sätta punkt för ännu ett finalrace mellan de båda.

Mediauppbåden är riktigt stora i båda lägren. Japan har drygt 100 personer på plats. Och i väntan på att samsas om spelarintervjuer stod plötsligt de japanska TV-teamen i kö för att få veta vad det enda svenska teamet, SVT Sport, tycker och tror om Japans chanser att försvara titeln. Vi hade det svettigt där ett tag :-)

Men nu har vi bara en finaldag kvar av den här långa VM-resan Leffe & jag.

Jag sitter kvar en stund på verandan utanför hotellet och tänker tillbaka på de senaste veckorna i VM-landet Kanada. Toronto-Winnipeg-Edmonton-Ottawa-Montreal-Vancouver. Det kommer landa på 41 dagar i ett sträck innan vi landar på hemmaplan. Lite tröttare än vanligt, men ödmjukt tacksamma. Tänk att få ha sin stora passion, fotbollen, som yrke!

Och jag är extra glad över att än en gång ha fått uppleva det här i team med fantastiskt skickliga foto-proffset och omtänksamma reskamraten Leffe. Vi lirar liksom så bra ihop :-)

Och det finns en överraskande minnesbild vi tar med oss hem. En detalj visserligen. Men i den här mästerskaps-världen, med rätt många onödigt krångliga, ologiska och motsägelsefulla ”regler”, som dessutom varierar en hel del mellan olika arenor, så var DETTA av modell WOW, och nåt som vi aldrig upplevt tidigare! När vi klev in i den mixade zonen i Ottawa, för att göra spelarintervjuer, såg vi plötsligt en skylt där i golvet med VÅRT namn! ”Reserverad plats för SVT Sport!” Det måste väl ändå vara ”för lång och trogen tjänst!”? ;-)

Men i mixed zone här i Vancouver lär vi få ”fajtas” som vanligt för segersnack med världsmästarna. Men det hör liksom till det också. Fotbolls-VM är en värld för sig. Och vi gillar läget!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inkast från VM i Kanada

Mer i ämnet