Pionjären: ”Jätteglad för Pias skull”

Uppdaterad
Publicerad

May Lindgren var en av spelarna i Öxabäck som banade väg för svenska damfotboll. Nu hyllar hon landslagets insats i semifinalen.

”JAAAAA!!!!! HEDVIG LINDAHL!!!!!!!! Lisa Dahlqvist!!!!” skrev May Lindgren, tidigare Gunnarsson, på sin facebooksida i går kväll.

– Jag är förvånad och glad naturligtvis, men jag hade inte alls trott det här för deras sätt att börja OS var bara en suck. För Pias skull är jag jätteglad, hon är så duktig, vill så mycket, är så geniun och äkta, säger hon.

OS i Rio de Janeiro 2016

Banade väg för en svensk damserie

May Lindgren var en av toppspelarna i Öxabäck, pionjärlaget som bildades för exakt 50 år och banade väg för en svensk damserie. I dokumentären Damfotboll: Vår sport från 1975, som du kan se i spelaren ovan, berättar hon hur det var att spela fotboll på hennes tid.

– Jag tycker att de följer upp vårt seriösa spel alldeles för dåligt och gör för mycket jippo av det. Jag har ju blivit uppringd och fått förfrågningar om jag har mitt sexliv i behåll och det skulle ju vara beroende på att jag spelar fotboll. Och sedan finns ju skräckrapporter som en rysk läkare skrivit om att vi ska få bröstcancer och sedan ska vi visst få lättare att få skador än killarna till exempel, säger hon i dokumentären.

Även Pia Sundhage var med tidigt i damfotbollens utveckling. Efter gårdagens straffdrama blickade hon tillbaka.

– Jag tänker på när jag började spela fotboll, då fick inte tjejer spela fotboll. Och helt plötsligt står jag här som förbundskapten och skriver historia!

”Mansgrisig” sport

Men May Lindgren tycker att det fortfarande finns mycket att göra inom fotbollen, som hon beskriver som en ”mansgrisig” sport.

– Det här betyder mycket för fotbollens framtiden, men jag är fortfarande mycket kritisk till manligt och kvinnligt i fotbollen. Egentligen vet jag inte om det blir någon skillnad, så klart blir många unga tjejer som oftast inspirerade och börjar spela fotboll, vilket är fantastiskt och så ska det vara, men den stora frågan är om de får de förutsättningar och bemötande som krävs för att de stannar?  Sverige behöver en större bredd som satsar hela vägen.

Se dokumentären om Öxabäck i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet