Foto: Bildbyrån

Platinis upprörda svar: ”Farsartat”

Uppdaterad
Publicerad

Michel Platini spar inte på orden när han kommenterar sin avstängning från Fifa. ”Jag drivs av en känsla av ihärdig trots”, skriver Uefaordföranden i ett uttalande. Han tänker bestrida beslutet.

Både Fifa och Uefa har under dagen skakats av beslutet från Fifas etiska kommitté att stänga av Sepp Blatter och Michel Platini i 90 dagar på grund av de anklagelser om korruption som riktas emot dem.

På torsdagskvällen skickade Platini ut sin kommentar till avstängningen. Han skriver att han ”självklart” kommer att bestrida beslutet.

FIFA

”Förbluffande vaga”

”Jag tillbakavisar alla anklagelser som har riktats mot mig, och som enbart baseras på antaganden och är förbluffande vaga”, skriver han. Han påpekar att den etiska kommittén skriver att de påstådda överträdelserna “verkar ha begåtts”.

Platini kallar det som hänt för “farsartat”, men att han vägrar att se det som ett politiskt försök att förstöra hans kandidatur till posten som Fifaordförande.

”Jag vill att alla ska veta min sinnesstämning: mer än en känsla av orättvisa eller hämdlystnad drivs jag av en djup känsla av ihärdig trots”, skriver Platini.

”Ingenting kan få mig att ge upp”

Uefaordföranden har fram till avstängningen haft stöd av bland andra det svenska fotbollsförbundet i sin kandidatur till Fifaordförande. Han skriver nu att han har fått många meddelanden från Uefas medlemsländer och andra länder inom Fifa med stöd och uppmuntran att ”fortsätta arbeta för fotbollens intressen”.

”Ingenting kan få mig att ge upp det åtagandet”, skriver Platini.

Schweizisk polis har tidigare sagt att de behandlar Platini som ett mellanting mellan vittne och misstänkt. Han har förhörts i samband med en utbetalning på 17,2 miljoner kronor som Sepp Blatter gjorde till honom. Platini menar att det var betalning för arbete som han utfört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet