Drömhopp från 15-åriga Tilde Johansson

Uppdaterad
Publicerad

15 år och redan letat sig in i historieböckerna. Sveriges åttonde bästa länghopp genom tiderna åstadkom Tilde Johansson med hennes otroliga 6,50 under Världsungdomsspelen i Göteborg. ”Jag kommer kontakta henne”, säger Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint, till SVT Sport.

Tilde Johansson, lägg namnet på minnet. 15-åringen från Falkenberg slog i går igenom med buller och bång. Hennes längdhopp som mättes 6,50, är Sveriges åttonde längsta hopp, senior som junior – eller ungdom.

– Det har varit jätteöverraskande detta, jag har inte riktigt förstått det, säger Tilde Johansson till SVT Sport.

OS i Rio de Janeiro 2016

Johansson beskriver hur hon fick en dålig plankträff, bara snuddade vid den. Men när hon landade kände hon hur det var långt. Men inte så långt.

– Jag tyckte det såg ut som runt 6,30. Sedan ropade speakern ut 6,50 över hela Ullevi.

Vad tänkte du då?

– Jag blev jätteförvånad. För mitt personliga rekord var ju 6,06 innan. Men jag hade som mål att slå det.

Du slog det ju ganska rejält. Har du varit i närheten av den längden tidigare, på träning?

– Jag har ju känt att jag har långa längder i mig. Men inte så långa, säger Johansson som hoppade i godkänd vind, 0,2.

Superhoppet är i nivå med OS-hoppet Khaddi Sagnias årsbästa, åtta centimeter ifrån. Kvalgränsen till junior-EM krossade hon, men en åldersgräns som säger att deltagarna måste vara över 15 år, håller Johansson utanför mästerskapet.

6,50 påminner annars om en annan långt hoppande 15-åring. Vid den åldern hoppade självaste Erica Johansson just: 6,50. Senare noterades ju hon för det svenska rekordet 6,99.

Torneklint imponerad

När SVT Sport under lördagsmorgonen kontaktar förbundskapten Karin Torneklint har nyheten om längdhoppsfenomenet inte mött henne.

Känner du till namnet Tilde Johansson?

– Neee... Inget jag kopplar direkt..

En 15-åring från Falkenberg som i går hoppade 6,50..

– Oj, det har jag inte hunnit se. Vad roligt, åh vad roligt. 15 år, bara?

Ja, Tilde Johansson är bara 15 år gammal och hennes superhopp är till exempel en centimeter längre än vad rutinerade Erica Jarder – med bland annat ett EM-brons på meritlistan – lyckats åstadkomma hittills i år (uppdatering 3/7 Erica Jarder hoppade 6,60, årsbästa för 30-åringen och tio cm längre än Johansson).

– Vi kommer absolut att följa upp det här. Jag kommer kontakta henne, säger Torneklint.

Men inte i syftet att koppla in henne i landslaget. Inte än.

– Jag kommer gratulera henne till ett fantastiskt bra resultat. Och höra hur hon känner, om hon behöver stöd. Hon kommer mötas av en rejäl mediastorm nu.

Nu: Fotboll

Johanssons sensationella hopp är 20 centimeter från OS-kvalgränsen. Även om hon skulle lyckas nå den längden är OS i Rio en omöjlighet för Sveriges nästa bästa längdhoppare i år. Det krävs att man är 16 år för att delta. Men längden kan ju hoppas ändå.

Vad är nästa mål?

– Hmm, 6,70, kanske.

OS-kvalgränsen..

– Ah, det får jag satsa på. Men nu är det inte någon längdhopp på några veckor. Det är inga tävlingar på ett tag nu så jag ska spela fotboll.

Vad är roligast: Friidrott eller fotboll?

– Båda! Jag ska hålla på med båda så länge som möjligt, säger Johansson som spelar fotboll i division 3-laget Skrea IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet