Foto: Bildbyrån

IOK öppnar för ryska friidrottare – men IAAF säger nej

Uppdaterad
Publicerad

IOK vill ge ryska friidrottare en chans att tävla i OS, trots IAAF:s avstängning. Men IAAF säger nej till de individuella bedömningar som IOK öppnar för.

Orsaken till tävlingsstoppet för alla ryska friidrottare är tidigare avslöjanden om systematisk dopning i landet. Förra veckan beslutade IAAF att förlänga avstängningen av det ryska friidrottsförbundet över OS.

Nu har Internationella olympiska kommittén IOK tagit sitt beslut, och säger att de stödjer IAAF:s avstängning. Samtidigt uttrycker IOK också ”starka tvivel” på att idrottare från Ryssland och Kenya är rena. Alla ryska och kenyanska idrottare måste nu godkännas av deras respektive idrotters internationella idrottsförbund för att få vara med i OS.

OS i Rio de Janeiro 2016

IAAF säger nej

IOK öppnar därmed för att enskilda ryska friidrottare kan få tävla under rysk flagg i OS – förutsatt att de godkänns av IAAF.                    

Men svaret från friidrottsförbundet kom snabbt. Till CNN säger IAAF att de inte kommer att acceptera överklaganden från ryska friidrottare, oavsett vad IOK säger. De ryska friidrottare som vill överklaga avstängningen får vända sig till idrottens skiljedomstol Cas, och IAAF kommer att följa Cas beslut, säger förbundet.

Under presskonferensen uppmanades också idrottsförbunden att söka efter läkare som sysslar med dopning och inte bara idrottarna.

”Systemet har brister”

IOK uppmanade antidopningsorganisationen Wada att hålla en stor konferens om dopning nästa år. Kommittén menar att dagens dopningsbekämpningssystem har brister och behöver bli mer transparent.

Chefen för Rysslands olympiska förbund, Aleksander Zjukov, kallade avstängningen ”juridiskt oförsvarlig”. Rena ryska friidrottare kommer att överklaga beslutet till idrottens skiljedomstol, Cas, meddelade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet