• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: Bildbyrån

Visselblåsaren begär omprövning

Uppdaterad
Publicerad

IOK beslutade i går att stänga visselblåsaren Julia Stepanova ute från OS i Rio de Janerio. Med tio dagar kvar till OS begär nu ryskan en omprövning av avstängningen i hopp om att tävla i Brasilien.

Den ryska 800 meter-löparen Julia Stepanova var med och lämnade uppgifter om den ryska dopningen. Det hjälpte henne föga när den internationella olympiska kommittén (IOK) bland annat beslutade att porta alla ryska idrottare som tidigare varit avstängda från OS.

IOK underströk i sitt beslut att Stepanova gjort en stor insats för att hålla idrotten ren, men betonade även att hon själv inte uppfyller de etiska kraven för att kunna delta i OS.

OS i Rio de Janeiro 2016

Som plåster på såren bjöd IOK även in Stepanova till Rio för att visa sin uppskattning för att hon agerat visselblåsare.

”Är orättvist”

Stepanova själv vill dock ha mer än det plåstret. Ryskan begär nu en omprövning av hennes avstängning från Rio-OS hos IOK, uppger nyhetsbyrån AP.

I ett uttalande skrivet av Julia och maken Vitalij framgår att Stepanova alltjämt vill tävla i OS.

Paret riktar även kritik mot IOK – som i sin motivering antydde att Stepanova vägrat att eventuellt representera Ryssland i Rio-OS.

”IOK:s beslut är orättvist då det bygger på felaktiga och osanna uttalanden. Julia förklarade tydligt att det inte var baserat på en motvilja att tävla under den ryska flaggan, utan snarare handlade om den fientliga behandlingen och hoten hon fått utstå från december 2014 fram till i dag”, står att läsa i uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet