Parnevik, Gudietti, Corneliusson. Foto: Bildbyrån/Montage: SVT

”Gädd-attacken” och andra märkliga idrottsskador

Uppdaterad
Publicerad

IBK Dalens Erik Falkman blir borta från spel i tre månader – efter en ”gädd-attack”. Men innebandyspelaren är långt ifrån ensam om att råka ut för en märklig skada – han är i gott sällskap.

”Gädd-attacken”

Den 15 september 2015 var innebandyspelaren Erik Falkman ute och fiskade tillsammans med en lagkamrat i Tavlefjärden utanför Umeå. De fick en sju kilo tung gädda på kroken, och när Erik Falkman skulle ta loss fisken blev han biten i tummen. Nu står det klart att han blir borta från spel i tre månader.

”Gås-attacken”

I november 2014 fick skeetskytten Stefan Nilsson tillbringa elva dagar på sjukhus – efter att en död kanadagås, som han själv precis skjutit, landat så hårt på hans mage att mjälten sprack. Gåsen åt OS-skytten sedan upp.

– Den fick följa med hem och bli en trevlig middag, sa Nilsson.

”Segway-fallet”

Jesper Parnevik skulle delta i Scottish Open 2014 – men en segway-tur kom i vägen. Den svenske golfaren skulle runda en midsommarstång, föll och bröt ett revben.

– Det hade varit coolare att bryta revbenet genom att falla mot en klippa men istället gjorde jag det på ett mycket ograciöst sätt, sa Parnevik till SVT Sport.

”Kyckling-sjukan”

Under våren 2012 drabbades fotbollstalangen John Gudetti av en maginfektion som spred sig till höger ben och orsakade en inflammation. Orsaken: En bit kyckling som inte var tillräckligt genomstekt.

– Till VM 2014 ska jag steka kycklingen ordentligt, lovade svensken.

”Tvättkorgskastet”

En lördagsmorgon i juni 2011, innan matchen mot Brage, spillde Degerfors-spelaren Andreas Holmberg yoghurt över sina byxor. Ilskan togs ut över tvättkorgen – då gick axeln ur led.

– Jag kastade byxorna i tvättkorgen, ganska aggressivt, och då högg det till rejält i axeln, sa Holmberg till Värmlands Folkblad.

– Det är ju lite pinsamt förstås men eftersom vi vann, spelade så bra och nu har semester så känns det ändå okej.

”Kapsyl-boven”

I juni 2006 ska Malmö FF:s sportchef Hasse Borg öppna en läsk med en snusdosa. Kapsylen träffar Finlands landslagsspelare Jari Litmanen i ögat och han blir borta från spel under ett par veckor.

”Prosit”

När Sammy Sosa nös 2004, stod det honom dyrt. Nysningen var så kraftig att basebollspelaren sträckte ryggen – och missade flera matcher.

”Parfym-dramat”

Spanske landslagsmålvakten Santiago Canizares ska piffa till sig i maj 2002 och tar fram en parfymflaska. Men Valenciaspelaren tappar flaskan på foten – hälsenan skadas så svårt att han missar VM.

”Gurk-skadan”

En dag i maj 2001 ska AIK:s landslagsback Karl Corneliusson laga lite mat. Gurka står bland annat på menyn.  Corneliusson skivar, halkar – och skär av senorna i vänster pekfinger. Han blir borta från spel i sex veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.