Andreas Nilsson och Mattias Zachrisson i VM-matchen mot Argentina. Foto: Bildbyrån

Komfortabel seger för Sverige

Det började trögt med underläge för Sverige mot Argentina i den andra VM-matchen. De blågula herrarna kunde dock vända och till slut vinna med god marginal – 17–35.

Efter överkörningen av Bahrain i VM-premiären i fredags väntade nu ett på pappret något tuffare motstånd för det svenska laget. Argentina förlorade visserligen sin inledningsmatch med 33–22, men det var å andra sidan gruppfavoriten Danmark som stod för motståndet den gången.

Sverige var favorit mot Argentina, men hamnade i underläge direkt i matchen. Argentinas storstjärna Diego Simonet orsakade en del trubbel i det svenska försvaret och Andreas Palicka, som spelade hela matchen i Sveriges mål, hade svårt att få tag på bollarna inledningsvis.

Handbolls-VM

Men en straffräddning efter knappt tio minuter var början på vändningen.

Palicka räddade flera avslut på rad och Sverige gick från underläge 5–3 till ledning 5–8 på drygt tre minuter.

Sverige kopplade greppet om matchen och kunde gå till pausvila med 16–11, då Mattias Zachrisson satte dit bollen efter ett snyggt utspel från Albin Lagergren i slutsekunderna av den första halvleken.

Andra halvleken

Bara två minuter in i den andra halvleken drog Jesper Nielsen på sig sin tredje utvisning och hade därmed spelat klart i matchen.

Ett avbräck för det svenska försvaret kan man tänka, men det var inget som verkade hämma det svenska spelet. Argentina gjorde endast två mål under de första tio minuterna av den andra halvleken.

Rött kort fick även Fredric Pettersson efter att ha träffat en argentisk spelare i ansiktet med händerna. Inte heller det satte stopp för den svenska framfarten.

Sista kvarten var mest som en transportsträcka där Argentina kändes uppgivet. Sverige fortsatte att ösa in mål, men Argentina mäktade bara med sex mål i den andra halvleken. Slutresultatet blev 17–35.

”Drömstarten vi ville ha”

Bäste målskytt i det svenska laget blev kantspelaren Mattias Zachrisson med åtta fullträffar. Zachrisson utsågs dessutom till bäste spelare i matchen.

Glädjande i matchen var också att storskytten Lukas Nilsson, som inte gjorde ett enda mål i premiären, visade upp fina kvaliteter i dagens match. Fyra mål och hundraprocentig effektivitet blev facit för honom den här dagen.

– Det var drömstarten vi ville ha med två segrar. Argentina får en bra start, men jag tycker att vi gör dem sämre när vi får ordning på målvaktsspel och anfallsspel, säger Jim Gottfridsson till Kanal 5 efter matchen.

På måndagen väntar en betydligt tuffare match mot Danmark.

– Vi ska bara känna lugnet, vi har allt att vinna, bara njuta, säger Lukas Nilsson till SVT Sport och poängterar att förstafas-spelet blir viktigt i matchen.

Jakobsson missar hela gruppspelet

Efter matchen kom negativa besked angående Johan Jakobsson. Högernian ådrog sig en hjärnskakning mot Norge förra veckan, och har stått över Sveriges två inledande matcher i VM. Nu står det klart att Jakobsson missar hela gruppspelet, skriver Aftonbladet.