Sävehofs tränare Henrik Signell under semifinal 1 i SM-slutspelet i handboll mellan Lugi och Sävehof. Foto: Bildbyrån

Signell ny förbundskapten för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Signell är ny förbundskapten för Sveriges handbollsdamer. Sävehoftränaren kommer leda landslaget de två kommande åren. ”Skönt att det är klart”, säger Signell till SVT Sport.

För en knapp månad sedan kom beskedet kom att Helle Thomsen av sin klubb Midtjyllande inte tilläts träna damlandslaget i OS.  Jakten på en ersättare inleddes då, och Signell nämndes tidigt som en kandidat. Nu har man kommit överens om ett kontrakt som till att börja med gäller fram till sommaren 2018.

– Skönt att det är klart. Det har blivit lite utdraget, först med Helle och sen har vi haft våra diskussioner med ambitionen att få det klart så snabbt som möjligt, säger Signell till SVT Sport.

OS i Rio de Janeiro 2016

Har tre raka SM-guld

Signell kan på söndag ta sitt fjärde raka SM-guld med Sävehof, som han kommer att träna parallellt med det nya jobbet. Han har även avancerat med laget till Champions League-slutspelet två år i rad.

– Henrik är kanske den mest framgångsrika tränaren någonsin inom svensk klubblagshandboll. Han är rätt man att leda Sverige i OS, hemma-EM och de kval och mästerskap som kommer efter det, säger landslagschefen Lasse Tjernberg i ett pressmeddelande.

Redan i augusti är det skarpt läge för Signell, då spel i OS i Rio de Janeiro väntar. Han säger att det inte är helt optimalt med ett mästerskap så nära inpå.

”Knappt om tid till OS”

– Det är klart att det är knappt om tid. Men jag ser en liten fördel att jag känner många spelare sen innan. Jag vet vad de går för och de vet vad jag går för. Samtidigt är inte min ambition att förändra allt när jag kommer in.

Har du underlag för att ta ut en OS-trupp?

– Ja, om inte annat kommer jag skaffa mig underlag till onsdag (då truppen tas ut) för att göra mig själv rättvisa. Men självklart blir det i samråd med Janne Ekman som blir assisterande förbundskapten.

Signell menar att han tackade ja till förbundskaptensrollen tack vare Sävehofs stöttning.

– En kollega till mig tar ett lite större ansvar än vad tidigare assisterande gjort. Det känns väldigt bra och var en förutsättning för att jag skulle hoppa på det, att det löste sig på den fronten.

Så sänds damernas SM-final i SVT

Söndag 22 maj

14.45-17.00 Sävehof-Skuru SVT1 och på SVT Play/svt.se/sport

Kommentator: Chris Härenstam

Experter: Magnus Grahn och Johanna Wiberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet