Foto: Bildbyrån

Idrotten visar sitt stöd för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Idrotten visar sitt stöd för de människor som är på flykt just nu i Europa. Flera svenska supporterklubbar och föreningar har startat projekt för att på olika sätt bistå flyktingar. ”Vi vet hur stark supporterkraften är”, säger Kaveh Hosseinpour, från MFF-support till SVT Sport.

I går startade MFF-Support, en supporterförening till Malmö FF, en unicef-insamling till stöd för Syriens flyktingar. På mindre än ett dygn har över 130 000 kronor samlats in.

– Det är helt fantastiskt, det har gått över förväntan. Vissa har satt in 5-10 000 kronor. Det engagerar många, även folk utanför supporterkretsarna. Vi vet hur stark supporterkraften är, vi har sett den på läktaren och vi kände att den kraften kunde tas med in i det här, säger Kaveh Hosseinpour från MFF-support till SVT Sport.

#flykt

”Ett långsiktigt projekt”

Och de är inte ensamma inom fotbollssverige att visa sitt stöd. I förra veckan började Peking Ultras, fans till IFK Norrköping, med en insamling för att ge matchbiljetter till en närliggande flyktingförläggning. Insamlingen nådde närmre 40 000 kronor.

AIK har sjösatt ett projekt tillsammans med Solna gymnasium och Solna kommun, med målet att hjälpa ensamkommande flyktingbarn som hamnat i Solna.

– Ungdomsledare inom flera av våra sektioner kommer fungera som mentorer för flyktingbarn. En av fördelarna med idrott är att man kan umgås trots att man inte pratar samma språk. För oss är detta ett långsiktigt projekt, säger AIK Fotbolls ordförande Johan Segui till SVT Sport.

Matchtröjor auktioneras ut

Djurgården Fotboll kommer under matchen mot Helsingborg den 28:e september att bära tröjor i samarbete med Radiohjälpens insamling Världens Barn. Tröjorna kommer sedan auktioneras ut och alla pengar kommer att gå till insamlingen.

– Som idrottsförening har vi ett ansvar att hjälpa till och skapa ett bättre samhälle, säger Djurgården Fotbolls VD Henrik Berggren i ett pressmeddelande.

Bland de föreningar som startat kampanjer finns även Örebro Hockey och Örgryte IS, som i deras kommande match mot Höllviken kommer att ha en insamling efter ett supporterinitiativ.

IOK donerar miljoner

Men även utanför Sveriges gränser visar idrotten sitt stöd. Internationella olympiska kommitteén, IOK, meddelade under fredagen att de donerar två miljoner dollar som ska vara tillgängliga för de nationella komitteérna i syfte att hjälpa flyktingar.

– Vi har alla blivit berörda av de hemska nyheterna och hjärtskärande histortierna från de senaste dagarna. Vi tog ett snabbt beslut och gjorde pengarna tillgängliga direkt, säger IOK:s president Thomas Bach i ett pressmeddelande.

Så här kan du hjälpa till:

– Swisha valfritt belopp till 9 019 506, skriv FLYKT som meddelande (hela beloppet går till Radiohjälpen)

SMS:a FLYKT till 72 999 för att ge 100 kr (93 kr går till Radiohjälpen, ev trafikavg. kan tillkomma)

Ring 0900-25 100 för att ge 100 kr (91 kr går till Radiohjälpen, ev trafikavg. kan tillkomma)

– Radiohjälpens pg 90 1950-6 och bg 901-9506, märk inbetalningen FLYKT

SVT och Radiohjälpen kraftsamlar under veckan (vecka 36) och fokuserar främst på det internationella läget men även på vad som sker i Sverige. #flykt. Även Rapport, Aktuellt, Lilla Aktuellt, Gomorron Sverige och Go’kväll har under veckan extra fokus på flyktingsituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet