Daniel Alfredsson tillbaka i Ottawa. Foto: TT Bildbyrå

Alfredsson hyllades – och avgjorde

Uppdaterad
Publicerad

Det var kvällen när Daniel Alfredsson återvände till Ottawa. Nu med sitt Detroit. Och det var kvällen då klubben som han representerade i 17 säsonger hyllade sin förre lagkapten.

Det fanns farhågor att publiken skulle bua när videon med höjdpunkter från Daniel Alfredssons karriär här i den kanadensiska huvudstaden visades före nedsläpp. Grundlösa farhågor. Publikens hyllningar var öronbedövande. Ett stort ögonblick för alla oss på plats, och framför allt för Daniel Alfredsson:

”Helt otroligt”

– Det var väldigt speciellt. Rörande. Och väldigt emotionellt att få ett sånt avtackande, men det var svårt att ta in alltihop. Hade jag lagt av hade det varit lättare – nu skulle jag spela hockey 20 sekunder senare och jag kunde inte riktigt slappna av och njuta. Men det var helt otroligt, det var det, säger ”Alfie” till SVT Sport efter matchen.

NHL 2013-2014

– Vi spelade den här matcher för honom, säger Detroits tränare Mike Babcock och fortsatte med en hyllning av Alfredssons ledaregenskaper som är ungefär så stor den kan bli:

– Han är ”Nic Lidströmish”.

Det skulle komma spridda burop senare under kvällen när Daniel Alfredsson assisterade till Johan Franzens 1-0. Och när Alfredsson tog in pucken i anfallszon i slutet av andra perioden. Då ledde Detroit med 2-1. Det kom också buanden uppblandat med applåder (publiken kändes tudelad i Alfie-frågan) när Daniel Alfredsson satte matchens sista mål. Han gjorde det i tom kasse när det var drygt en minut kvar av matchen. Alfredssons Detroit vann med 4-2.

Gustavsson storspelade

Det fanns hela tolv svenskar på isen i natt i Ottawa. Bäst av dem spelade Jonas Gustavsson i Detroit-målet. Han var i det närmaste felfri och spekulationerna kring vilka målvakter som bör representera Tre Kronor i OS kan bli riktigt intressanta. Gustavsson var andremålvakt bakom Henrik Lundqvist i OS i Vancouver.

– Monstret var bra i kassen, säger Henrik Zetterberg efter matchen och menade att Gustavsson var en stor anledning till att Detroit vann.

Robin Lehner vaktade Ottawas mål, två svenska målvakter alltså, och spelade också bra. Framför allt första halvan av matchen.

Men det var framförallt kvällen då en stor spelare, och en omtyckt människa, hyllades av sin tidigare hemstad.

”Kul att se Affe-cirkus”

– Det har varit kul att följa Affes cirkus, menade Detroits lagkapten Henrik Zetterberg efter matchen.

– Roligt att se dem hylla honom och roligt att han fick göra sista målet

Det här var Affes match.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NHL 2013-2014

Mer i ämnet