Auston Matthews gjorde fyra mål i sin NHL-debut. Foto: TT Nyhetsbyrån

Historisk NHL-debut för Matthews

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyvärlden förväntar sig stordåd av supertalangen Auston Matthews. Och 19-åringen behövde inte ens två perioder för att skriva historia i sin NHL-debut. ”Jag kunde inte tro att det var sant”, säger Matthews till TSN efter att ha gjort Torontos samtliga fyra mål i uddamålsförlusten mot Ottawa.

Redan i slutet av den andra perioden hade Matthews hittat nätet fyra gånger och därmed blivit historisk som den första spelaren att göra fyra mål i sin NHL-debut i modern tid.

– Jag kunde inte tro att det var sant. Det kändes helt overkligt, säger 19-åringen från Arizona till TSN.

Läs mer: Svaret från McDavid – sänkte Flames

– Jag menar, fyra mål i en och samma match har jag inte gjort sedan myggåldern eller något. Men det hade varit mycket roligare om vi vunnit.

William Nylander noterades för två assist i Matthews målfyrverkeri.

Tar på sig matchavgörandet

Trots Matthews succédebut blev det förlust för Toronto med 5–4 mot Ottawa, bland annat efter tre poäng (1+2) av svenske stjärnbacken Erik Karlsson.

Kyle Turris satte det avgörande målet på övertid och Matthews var överdrivet självkritisk efteråt.

– Det målet var mitt fel. Till hundra procent. Det känns lite tråkigt, säger han.

Läs mer: ”Tampa vinner – Hedman bäste svensk”

Matthews, som var förstaval i årets NHL-draft, har tidigare bland annat spelat proffshockey i Schweiz och var en centralfigur i det hyllade Lag Nordamerika i World Cup för några veckor sedan.

Men NHL-debuten sticker ut, sade han inför matchen till nhl.com.

– Det är den första NHL-matchen så det är definitivt rätt spännande, jag är ganska angelägen om att äntligen komma igång.

Mamman i tårar

Och Auston Matthews debut visade sig onekligen bli en minnesvärd historia för alla inblandade.

TV-bilder visade hur tårarna rann ner för mamma Emas kinder medan sonen briljerade på isen.

– Det var tårar av glädje. Auston har drömt om det här sedan han var 6 år, jag är så glad för hans skull, säger hon till Sportsnet.

– Det var speciellt att mina var föräldrar här och delade den här stunden med mig. Dom har hjälpt mig att komma hit, säger Auston Matthews.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.