Se svenska JVM-stjärnans uppvisning i semifinalen – blev tvåmålsskytt Foto: Bildbyrån

Lekkerimäkis show gav Sverige finalplats på JVM

Två ”Lekkeri-bitar” och en iskall Noah Östlund låg bakom Sveriges finalplats på JVM. Sverige vann en tät semifinal mot Tjeckien med 5-2.

– Det var bara att skjuta. Jag fick en bra träff där, riktigt skönt, säger Lekkerimäki som nu delar skytteligaledningen.

När matchen stod och vägde var det två av Sveriges största stjärnor som klev fram. Först Jonathan Lekkerimäki som dundrade in 3-2 från distans i power play. Svenskens femte mål i turneringen.

– Det är bland de bättre skotten som jag har sett. Det är kul att spela med honom, han är en jävla spelare, säger lagkamraten Noah Östlund om Lekkerimäki.

Och det var just Östlund som stod för nästa mål. På en kontring var han iskall ensam med tjeckiske målvaken, och vispade upp pucken med en backhand.

Matchen kändes avgjord men firma Lekkermäki och Östlund var inte klara. Östlund spelade fram till Lekkerimäki som rakade in 5-2 med sju minuter kvar.

– Istället för att sluta att spela i tredje perioden så steppar vi upp idag, säger Felix Unger Sörum till SVT.

Tjeckien började bäst

Men det var Tjeckien som inledde matchen starkast. De gjorde också första målet, efter sju minuter spelade. Men bara minuter senare kvitterade Sverige efter en tjeckisk målvaktstavla, vilket bröt motståndarnas flyt.

Därefter pendlade matchen fram och tillbaka, och det var likaläge på två mål innan Lekkerimäki tillsammans med Östlund ledde Sverige till seger i den avslutande perioden.

I final ställs Sverige mot USA. Mötet sänds i SVT med studiostart 19.00 och matchstart 19.30 på fredagen.

Liverapport: Följ Juniorkronorna i JVM

Överblick

Pinnat inlägg

Chattvänner!
Det är dags att runda av den här turneringen här. Det slutar med ett VM-silver för Sverige efter förlust med 6-2 i finalen mot USA.

Tjeckien tar bronset efter att ha besegrat Finland med 8-5.

Stort tack för att ni hängt med oss genom hela det här mästerskapet.
Ni kan fortsätta läsa de senaste nyheterna i SVT Sports app och på vår sajt.

Tack till er alla!

Stefan • Liam, vår vän !!!

A • Åh gör ont i hjärtat att se Liams intervju

Surt... • Bli utklassad på hemmaplan i en final måste kännas fruktansvärt, lider med er. Men bra kämpat grabbar

Jennifer • Liam❤️

Yoza • Tack killar för en underhållande turnering och grattis till silvret

Stefan • Tack igen Bella :) :)

Tack själv!

Ronny • Jag säger bara Grattis Howard 8 mål. När gjorde någon så många mål?

Björn • Vi kan bua åt domarna resten av detta år. Siffrorna ljuger aldrig. 6-2. Bua åt egna resultatet istället. För oavsett prestationen innebär resultatet förlust.