Se powerplay-målen i spelaren ovan. Foto: Bildbyrån.

Skellefteå till SM-final – powerplay visade vägen

Det blir till slut Skellefteå som kniper finalplatsen mot Rögle.

Frölunda fick se sig besegrade med 4-1 framför en hemmapublik i extas.

– Det var skitroligt, härlig inramning, säger Skellefteås Jonathan Johnson till SVT.

Skellefteå vinner mot Frölunda och tar sig till final mot Rögle.

Tränare Roger Rönnbergs Frölunda hade chansen att vända 1-3-underläge till avancemang för tredje gången. Men inför hemmapubliken satte Skellefteå stopp för den bedriften.

Skellefteå började ursinnigt och det tog inte mer än 24 sekunder innan Max Lindholm prickade ribban.

Arenan exploderade

Ungefär två minuter in blir Frölundas Jayden Halbgewachs utvisad. Något som gulsvarta tog vara på då Jonathan Johnson fick till en riktigt bra träff på ett direktskott. 1-0 och arenan exploderade.

– Det var skitroligt, härlig inramning, säger målskytten till SVT.

Men Frölunda skulle komma tillbaka genom en av deras bättre spelare för dagen. Jere Innala ryckte sig fri vid mittplan och fick ett friläge där han överlistade Linus Söderström med ett skott mellan benen. Knäpptyst på arenan och 1-1.

Men Skellefteå-publiken skulle få all anledning att jubla, det blev ett mål till i perioden. Martins Dzierkals i gulsvart tryckte från nära håll in ett ledningsmål.

Utebliven forcering

SAIK hade kopplat greppet om matchen och Frölunda hade svårt att äta sig in i den. Då slarvar Göteborgslaget med för många man på isen och drar på sig en utvisning. Med en man mer kunde Linus Lindström stöta in pucken bakom en överspelad Lars Johansson.

– Skellefteå har ett fantastiskt powerplay, det gör skillnad, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg till SVT.

I den tredje perioden var det dags för en forcering, en forcering som uteblev då Frölunda enbart mäktade med sex skott under hela perioden. När Roger Rönnberg sedan valde att plocka ut målvakten kunde i stället Max Lindholm punktera matchen med ett 4-1-mål i öppen bur.

– Över sju matcher vinner alltid det bästa laget, Skellefteå vinner välförtjänt. Vi klarade helt enkelt inte av den mentala prövningen i dag, säger Rönnberg.

Finalserien mot Rögle startar på lördag i samma arena.