Foto: TT Nyhetsbyrån

Skulle sluta – får spela med herrlag

Uppdaterad
Publicerad

Efter OS var Noora Räty på väg att sluta med ishockey. Målvakten i Finlands landslag såg ingen framtid för damhockeyn – men nu har hon fått kontrakt med ett herrlag i finska andraligan.

I ett öppet brev efter OS skrev Räty att ett kontrakt med ett herrlag var det enda som kunde få henne att fortsätta. Nu har hon skrivit på för Kiekko-Vantaa i finska andraligan, skriver Hockeysverige.

I söndags bekräftade 24-åringen nyheten i Yles program ”Urheiluviikonloppu” (Sporthelgen).

OS i Sotji ishockey damer

– Jag siktar på att överträffa mig själv och visa att kvinnor kan klara sig i FM-serien. Jag kommer att hjälpa förstemålvakten när han vilar och tar tillsammans med laget segern i de matcher jag spelar i, sade Räty.

I kontraktet ingår också att träna juniorerna i Kiekko-Vantaa. Det finns också vissa planer på att träna damjuniorer för Ishockeyförbundet.

Andra kvinnan i andraligan

Räty blir den andra kvinnan som spelar i andraligan Mestis. 2003-2004 spelade Kanadas stjärna Hayley Wickenheiser tio matcher för HC Salamat.

Hon har, i likhet med många andra damhockeyspelare i eliten, utbildat sig vid amerikanskt universitet (Minnesota) och även tränat juniorer där. Räty tog examen 2013, så spel i universitetsserien i USA är inte längre aktuellt.

Noora Räty gjorde OS-debut vid 16 års ålder, i Turin 2006. I Vancouver vann hon ett OS-brons och hon har även tre VM-brons på meritlistan.

– Jag har varit med landslaget i tio år redan. De två senaste åren har det känts som om jag inte kunnat göra mitt bästa i landslaget. FM-serien är nu min grej. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji ishockey damer

Mer i ämnet