Joel Eriksson Ek. Foto: TT/Bildbyrån

Sverige övertygade i JVM-genrepet

Uppdaterad
Publicerad

Juniorkronorna övertygade i genrepet mot Ryssland när de vann med 4-0. ”Vi ska fortsätta vinna,” säger Alexander Nylander.

De vann träningsmatchen mot Slovakien tidigare i veckan med 4-3. Nu kom ett nytt styrkebesked.

– Mycket saker var betydligt bättre i dag som inte var bra mot Slovakien. Jag tycker att vi framför allt spelade bra i första perioden och satte väldigt mycket press på ryssarna, precis som vi ville, säger förbundskapten Tomas Montén till SVT Sport.

JVM i ishockey

”Sandström var grym”

Brynäsmålvakten Felix Sandström höll nollan i träningsmatchen i den kanadensiska staden Kingston och juniorkronorna tog ledning direkt i första perioden när Timråspelarna Jens Lökke gjorde 1-0 i powerplay, följt av ytterligare ett mål av lagkamraten Jonathan Dahlén.

I tredje perioden utökades ledningen när AHL-stjärnan Alexander Nylander spelade upp till lagkapten Joel Eriksson Ek som gjorde 3-0, följt av ett sista mål av Filip Ahl från nordamerikanska juniorligan WHL.

– Jag tycker det gick jättebra i dag. Hela laget spelade bra. Sandström var grym i mål.  Vi spelade kallt och följde vår game plan. Det gick riktigt, riktigt bra mot ryssarna, säger AHL-stjärnan Alexander Nylander som spelade sin första match med årets JVM-lag.

Försiktigt nöjd

Förbundskaptenen var dock inte helt nöjd med insatsen i stort. Efter tredje perioden tog han en timeout när han tyckte att legat blivit ”övermodiga”.

– Ibland kan man få en förändring genom att ta en timeout och väcka dem igen och jag tycker att sista tre bytena i andra perioden spelade vi riktigt bra igen och hittade tillbaka till rätt väg.

Truppen ska bantas

På annandagen möter Sverige Danmark i sin första gruppspelsmatch. Innan dess ska truppen bantas med tre spelare.

– Vi har några tuffa beslut att ta. Alla spelare som varit på förlägret har varit fantastiskt bra och det kommer bli riktigt tufft att ta bort tre man.

Men först väntar en julafton med träningen i fokus.

– Vi tränar först och främst. Vi kommer träna på morgonen och efter lunch får de lite ledig tid. Sedan kommer vi ha en gemensam middag och dela ut lite julklappar. Sedan brukar det inte bli så mycket mer, vi tränar ganska tidigt på morgonen dagen efter.

Fakta: Sveriges inledning av junior-VM

26/12: Danmark (19.00).

28/12: Schweiz (23.00).

29/12: Finland (23.30).

31/12: Tjeckien (19.00).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet