Rikard Grönborg och Oliver Ekman-Larsson kan se fram emot ett VM tillsammans. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tre Kronor kan få superlag till VM

Uppdaterad
Publicerad

Oliver Ekman-Larsson missar slutspel med sitt Arizona. Ett glädjebesked för Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg. Tillsammans med bland annat Filip Forsberg är Ekman-Larsson en av flera svenska storstjärnor i NHL som vill till VM senare i vår.

– De känner en stolthet för att spela i sitt landslag. Att spela ett VM är många spelares dröm, även om de har gjort det förut eller inte, säger Grönborg.

I Filip Forsbergs fall gäller det förstås att hans Nashville ska missa slutspel eller åka ut tidigt för att han ska ansluta till VM-truppen. Forsberg som är lagets kanske starkaste orsak till att det blir slutspel i år tar då gärna med sig lagkamraterna Mattias Ekholm, Viktor Arvidsson och Calle Järnkrok.

Ishockey-VM

Utöver den kvartetten är spelare som Gabriel Landeskog, lagkapten i Colorado, och Gustav Nyquist, Detroit VM-aktuella. Och förstås, Oliver Ekman-Larsson, en spelare som Grönborg gärna ser på isen i den 5 maj mot Ryssland i Köln.

– Man vet ju inte hur det ser ut innan säsongen är färdigspelad, men Oliver är väldigt sugen. Det är ju en av de bättre spelarna i hela NHL, säger Grönborg.

”Känt spelarna sen de var i 16-årsåldern”

För inte så många år sen var det inte lika enkelt för förbundskaptenerna att locka NHL-stjärnorna med landslag. Enligt Grönborg kan den positiva utvecklingen vara ett resultat av den tidigare juniorlandslagstränarens goda relation med spelarna.

– Jag har ju känt många av spelarna sen de var i 16-årsåldern. Det är fantastiskt att åka över och se dem spela i NHL.

Under våren har Grönborg och hans assisterande Johan Garpenlöv och Peter Popovic varit över i nordamerika och hunnit med att kolla läget med en hel del spelare.

– Man bor i en resväska i två veckor. Ibland hinner man bara få 10 minuter med dem efter match, och ibland hinner man sitta ner och ta en matbit.

”Spelarna själva säger att de vill spela”

Förbundskaptenerna får inte officiellt ställa NHL-spelarna frågan om de vill spela VM förrän säsongen är färdigspelad. Det hindrar inte Grönborg och hans kollegor att hålla sig uppdaterade om spelarnas VM-status.

– Ofta säger ju spelarna själva rakt ut att de är sugna på att spela, säger han.

Även på målvaktssidan kan det bli stjärntätt. Förutom Vancouvers Jacob Markström och Carolinas Eddie Läck, finns Henrik Lundqvist överman i Buffalo. Robin Lehner är med sina 92,2 i räddningsprocent bästa svenska målvakt i NHL.

– Vi har kontakt med honom. Både han och Anders Nilsson har gjort det väldigt bra. Så det är klart att det är ett målvaktspar som vi zoomar in extra på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet