Helgesson och Majorov får de svenska VM-platserna. Foto: Bildbyrån

VM-platserna till Helgesson och Majorov

Uppdaterad
Publicerad

På EM fick Joshi Helgesson se sig besegrad av Matilda Algotsson för första gången. Frågan var vem av de två som skulle få den enda platsen på damsidan till VM i Helsingfors i mars. Konståkningsförbundet valde Joshi Helgesson. Alexander Majorov får den andra VM-biljetten.

Joshi Helgesson tog SM-guld i december, men på EM i Ostrava några veckor senare var det SM-tvåan Matilda Algotsson som blev bästa svenska på 13:e plats, och placerade sig precis före sin landsmaninna. Det var första gången Algotsson slog Helgesson.

Men det blir alltså ändå Helgesson som får den enda VM-biljetten på damsidan. Det blir 23-åringens femte världsmästerskap och hon har målsättningen klar.

– Målet med VM 2017 är att åka två felfria program, jag vill visa mina program så som de är på träning och visa att jag kan, säger hon till SVT Sport.

Formen på uppåtgående

Joshi Helgesson lämnade Tibro inför säsongen och flyttade till Kanada, och sliter nu hårt med sin nya teknik.

– Formen känns riktigt bra. Jag åker bra program på träning och jag åkte ett bra korta i Holland förra veckan. Jag känner mig bättre och bättre för varje tävling som går. Det är jättekul att få representera Sverige och att få åka VM, som är en av de roligaste tävlingarna att åka.

OS-fokus under VM

För Alexander Majorov blev EM en besvikelse, där han slutade elva för fjärde året i rad, trots en sjundeplats efter kortprogrammet. Bara två månader tidigare hade svensken slagit personligt rekord med vinst i Challenger-tävlingen i Warszawa, och totalpoängen 228.97.

– Formen känns bra, stabil och lugn, säger Alexander Majorov. Mitt viktigaste mål är att kvalificera mig till OS 2018 genom denna tävling.

Den 25-årige Luleåbon missade förra årets VM i Boston pågrund av skada, men är nu redo för sitt sjätte VM.

Hoppas på svenska framgångar

– Det ska bli spännande att se vad Alexander och Joshi kommer att prestera med grannpubliken på läktaren, säger Anna Hörnqvist, sportchef på Svenska Konståkningsförbundet.

– Alexander reser till VM i Helsingfors med en säsong i ryggen där han gått från klarhet till klarhet och som kröntes med ett av karriärens bästa resultat på Vinteruniversiaden i februari, där han tog brons. Joshis nya teknik börjar sitta, det visar helgens tävling i Haag, en mycket lovande utveckling som vi hoppas få se resultat av på VM.

VM i Helsingfors sänds i Sveriges Television och inleds med damernas kortprogram den 29 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.