• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

AP Photo/Jay LaPrete Foto: AP Photo/Jay LaPrete

Lingmerth lyrisk efter första segern

Uppdaterad
Publicerad

David Lingmerth är Sveriges senaste segrare på PGA-touren i golf.

27-åringen från Tranås vann sensationellt stortävlingen Memorial på Muirfield – efter särspel.

– Jag kan inte tro det här just nu. Jag är så glad, jag vet knappt vart jag ska ta vägen, sade han direkt efter segerputten.

När Lingmerth hämtat sig något kunde han utveckla sina känslor.

– Det är mitt tredje år på PGA-touren, och det är sak att vara en PGA-tourspelare, men det är en helt annan att vara en vinnare, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

PGA-touren

– Bara att få vara på den där listan med PGA-tourvinnare är en speciell känsla och något som ingen kan ta ifrån mig.

Tävlingens slut blev dramatiskt. Lingmerth sköt 69 slag, slutade på sammanlagt 15 slag under par, och var bara en missad sänkbar birdieputt på det sista hålet från att säkra segern.

Fortsatt dramatik

I bollen efter honom behövde Justin Rose bara göra par för att ta tävlingen till särspel. Britten, som hade blivit ny världstrea om han vunnit tävlingen, missade utslaget och hamnade i bunkern. Andraslaget var också snett, och träffade en åskådare i huvudet. Från det svåra läget gjorde han ett fantastiskt inspel och tog tävlingen till särspel.

Väl där fortsatte dramatiken. Först på det tredje särspelshålet avgjordes tävlingen.

Rose missade sin parputt och Lingmerth avgjorde med en putt på 1,5 meter.

– Jag har varit i några särspel. Man vinner ibland och förlorar ibland. Men jag kände inte att det var min tur att förlora den här gången, sade svensken enligt nyhetsbyrån AP.

Ovanlig väg

David Lingmerth tog inte den ”vanliga” vägen via mångårigt spel i landslaget och Europatouren, utan flyttade tidigt till USA, spelade på college och tog sig in på PGA-touren via spel på undertouren web.com. Han var inför helgens tävling 212:a på världsrankingen.

Han fick sitt stora genombrott för två år sedan, då han var nära att vinna Players på Sawgrass, den som kallas för den ”femte majortävlingen”. Inför det sista hålet låg Lingmerth ensam tvåa bakom Tiger Woods, och satsade allt för att komma ikapp.

Det sista utslaget gick dock lite för mycket höger och han lyckades inte få inspelet tillräckligt nära hål. I stället blev det en treputt och en andraplats.

Men nu är han en vinnare på riktigt.

Svenska segrar på PGA-touren

Fem segrar:

Jesper Parnevik: Phoenix Open 1998, Greater Greensboro Classic 1999, Byron Nelson Classic 2000, Bob Hope Chrysler Championship 2000, Honda Classic 2001.

Carl Pettersson: Chrysler Championship 2005, The Memorial 2006, Wyndham Championship 2008, Canadian Open 2010, RBC Heritage 2012.

Fyra segrar:

Henrik Stenson : WGC Accenture World Matchplay 2007, The Players Championship 2009, Deutsche Bank Championship 2013, Tour Championship 2013

Två segrar:

Gabriel Hjertstedt: BC Open 1997, Tucson Open 1999.

Daniel Chopra: Ginn sur Mer Tesoro Classic 2007, Mercedes Benz Championship 2008.

Jonas Blixt : Frys.com Open 2012, Greenbrier Classic 2013.

En seger:

Richard S Johnson: US Bank Championship 2008.

Fredrik Jacobson: Travelers Championship 2011.

David Lingmerth: The Memorial 2015

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

PGA-touren

Mer i ämnet