Foto: SVT/Kim Hägglund

”Hon kan vara med och fightas högst upp”

Uppdaterad
Publicerad

Det är exakt en månad kvar till friidrotts-VM i Peking. Då listar friidrottens förbundskapten truppen som åker till Kina. Vilka är redan på planet? Vilka står vid incheckningsdisken? Och vilka kan komma med i sista minuten?

I dagsläget har 18 svenskar klarat VM-kvalgränsen och blivit uttagna i truppen. Men det finns fler som vill lösa VM-biljett. Andreas Otterling, Moa Hjelmer och Erica Jarder är tre av sju namn som står med ena benet i VM. De måste ta chansen i de sista tävlingarna, klara kvalgränsen eller förlita sig på en inbjudan från internationella friidrottsförbundet IAAF.

Karin Torneklint ser 15 aktiva som VM-utmanare som kan komma med som sista-minuten-resenärer.

Friidrotts-VM

– Allt kan hända, säger Karin Torneklint. 

Få koll på läget inför världsmästerskapet i Kina med hela listan.

PÅ PLANET – VM-klara

David Nilsson, maraton

”Vi har bestämt i vår styrelse att vi gör en långlöparsatsning på maraton och de som springer långt. Det är en stor folkrörelse i Sverige, och vi vill uppmuntra fler att verklingen satsa på elit.”

Abeba Aregawi, 1500 meter

”En VM-joker. Har haft en skadefylld säsong. Man vet ingenting om form egentligen. Det blir väldigt spännande att se om hon lyckats göra en comeback till VM och  komma tillbaka i god form.”

Andreas Almgren, 800 meter

”Han gjorde en jättebra comeback i Sollentuna tidigare i år. Han har haft lite småskador och visat att det är möjligt att springa fort efter en skadeperiod. Han kommer till Peking med gott självförtroende. Det ska bli väldigt spännande att följa honom och se hur långt han kan komma. Han har absolut chans på semifinal.”

Ato Ibáñez, 20 km och 50 km gång

”Ato Ibáñez är ett starkt kort på 50 km, han kom 10:e på EM förra året. Upprepar han det så har han chansen att kvala till OS nästa år.” Kommentar Siv Karlström, förbundskapten gång.

Perseus ”Percy” Karlström, 20 km gång

”Percy har haft en fin utvecklingskurva. Vi hoppas att han ska kunna kvala in till OS med det resultatet han gör i VM.” Kommentar Siv Karlström, förbundskapten gång.

Anders Hansson, 50 km gång

”Anders Hansson är ett par år yngre, men har klarat kvalgränsen på 50 km, då han gjorde en bra tävling på europacupen i maj. Vi hoppas mycket på honom inför kommande mästerskap.” Siv Karlström, förbundskapten gång.

Elise Malmberg, 400 meter häck

”Hon vann JEM i Tallin. Hon har verkligen visat fighting spirit. Det ska bli jättespännande att ha med henne. Hon är en ung löpare. Kan hon gå vidare till semi är det fantastiskt bra. Det är en rimlig förhoppning på henne.”

Angelica Bengtsson, stavhopp

”Det blir verkligen jättespännande. Tre svenskor är klara för VM i stav och de tre är superjämna just nu. Angelica får framstå som favorit ändå. Hon har tagit medalj på inomhus-EM.”

Michaela Meijer, stavhopp

”Vem som kommer slå svenskt rekord på VM, vet jag inte, men jag är säker på att någon av dem definitivt kommer att göra det. Det är oerhört roligt att ha full trupp i en gren. Michaela kommer tillbaka från lite skador.”

Malin Dahlström, stavhopp

”Malin har kommit tillbaka från hälskadeproblem från förra säsongen men har kommit tillbaka fantastiskt bra och hoppade 4.55 nyligen. Det är ett jättehäftigt gäng att ha med sig.”

Michel Tornéus, längd

”Michel har haft en strulig säsong. Det är svårt att veta var han ligger. Jag vet att det går bättre och bättre, men han blir sliten i sin ena baksida när han tränar. Han har därför inte tävlat så mycket. Har bara gjort en tävling. En VM-joker. Har en fantastisk hoppkapacitet.”

Erika Kinsey, höjd

”Erika Kinsey ligger femma i världen just nu. Det är verkligen superspännande. Det är hennes första stora mästerskap. Hennes comeback i landslagskläder i år är grym. Det är bara roligt, det finns ingenting att fundera på. Står hon väl i final har hon chans att vara med att fightas högst upp. Att hon är mångkampstjej kommer gynna henne, tror jag. Det gör att hon tål att tävla både försök och final på ett bra sätt.”

Khaddi Sagnia, längd

”Jag tror Khaddi kommer att vara väldigt taggad för att hon missade medalj på junior-EM. Hon kommer vara väldigt revanschsugen när hon kommer till VM, och använda det som en drivkkraft för att hoppa bra på VM.”

Annelie Johansson, maraton

”Våra tre maratontjejer är väldigt jämna. Det är hugget som stucket av vem som kommer springa snabbast av dem. Jag hoppas att de peppar varandra att göra ett väldigt bra lopp och slå sina egna personliga rekord. Vi gör en långlöpningssatsning på lång sikt, så vi har inga planer på att de ska ta medalj eller fightas i toppen i Peking. Tjejerna har visat bra form. Det ska bli spännande att följa dem. Lena och Annelie som fanns med på EM förra året gjorde väldigt bra ifrån sig där.” Uppdatering: På grund av en skada har maratonlöparen Lena Eliasson tvingats ge återbud till VM.

Louise Wiker, maraton

Se ovan.

Charlotte Karlsson, maraton

Uppdaterat: Skadade Lena Eliasson ersätts av Charlotte Karlsson i maratonlaget.

Kim Amb, spjut

”Han ska börja tävla i Karlstad. Det ska bli spännande att se honom där. Han är verkligen en joker i och med att han inte tävlat ännu. Skulle han få ordning på allt, och att han inte har ont, så kan han kasta väldigt långt. Är han hel kan det bli väldigt roligt.”

Uppdaterat: Kim Amb klarade VM-kvalgränsen i första kastet i Karlstad och sitter numera på VM-planet.

Klara Bodinson, 3 000 meter hinder

Uppdaterat: Överraskningen Klara Bodinson slog till med personligt rekord i ett lopp i Belgien och har tagits ut i VM-truppen.

Uppdaterat: På grund av skador har Meraf Batha tvingats tacka nej till VM.

Sofie Skoog, höjdhopp

Uppdaterat: Sofie Skoog slog sitt personliga rekord och hoppade 1,92 när hon vann SM, vilket även räckte till en VM-plats.

VID INCHECKNINGSDISKEN – med ena benet i truppen

Andreas Otterling, längd

”Jag hoppas verkligen att han klarar kvalet eller att han kommer med på en inbjudan. Han är en otroligt stabil hoppare och har hoppat många tävlingar över åtta meter. Han har hoppat 8.06, och har alla chanser att ta sig vidare i och med att han är så stabil hoppare.”

Moa Hjelmer, 200 meter

”Hon är 0.09 från kvalgränsen. Vi hoppas att hon tar den i de tävlingar som är kvar. Hon kommer springa Karlstad. Här kommer det krävas att man klarar gränsen. Hjelmer ligger på 61:a plats på 23.29. Kvalgränsen 23.20. 56 stycken VM-platser i grenen.”

Erica Jarder, längd

”Jag tror jag kommer ha med mig henne till VM. Hon ligger en centimeter från kvalgränsen, på 29:e plats på årsbästalistan.Det är en ganska tuff gren. Det är många som hoppat runt 6.70. Jag hoppas hon tar den sista centimetern redan nu i Karlstad. Hon är en otroligt trygg hoppare. Hon går ofta till final. Hon hoppar alltid bra. Henne vill man verkligen ha med sig. 32 stycken till VM.”

Axel Härstedt,  diskus

”Axel ligger väldigt bra till på alla listor. Jag tror han kommer komma med. Det är en väldigt tuff kvalgräns, 65 meter. Det är inte så många som tagit kvalgränsen. Härstedt ligger 20:e på 64.72. Han har varit stabil över 64 meter i år.”

Daniel Ståhl, diskus

”Daniel Ståhl ligger 28:a på årsbästalistan på 63.38 i år. Han kommer säkert öka den längden, han kan ta kvalgränsen. Om de inte tar kvalgränsen, tror jag ändå att deras resultat kommer att räcka.” Kvalgränsen 65 meter. 32 stycken till VM.

SISTA-MINUTEN-RESENÄRER – VM-utmanare

Charlotta Fougberg, 3000 meter hinder

Hade en misslyckad afton i Karlstads GP. ”Hon ligger i riskzonen, det känner hon. Jättejobbigt för henne, och frustrerande att hon inte hittar vad det beror på, hon saknar kraften. Vi trodde det berodde på skadorna i våras, hon får fundera på resten av säsongen, om hon ska försöka nå kvalgränsen”

Sofia Linde, mångkamp

”Vi får se om någon av våra mångkampstjejer klarar kvalgränsen. Det är tufft. Vi får se vad som händer. Det är inte helt otroligt att vi får med en mångkampare. Sofia Linde är den som jag ser har störst chans, och hon var ju med redan i Moskva VM.”

Daniel Lundgren, 3000 meter hinder

”Han har inte klarat kvalgränsen, men finns med nära gränsen. Det är gränsfall för att han skulle få en inbjudan från IAAF. Han måste troligen prestera bättre för att få en inbjudan.”

Johan Rogestedt, 800 meter

”Johan Rogestedt har haft mycket skadeproblem. Han finns med men är svårplacerad. Det beror helt och hållet på hur han mår. Han har en bit kvar. Han har haft lite för mycket hälsoproblem.”

Kalle Berglund, 800 meter

Kommentar: ”Kalle var med på Junior VM och även Lag EM. Han kan om han förbättrar sitt årsbästa kanske också bli aktuell för VM.”

Sofia Larsson, diskus

”Hon tog sig till final på EM sist. Hon har kastat riktigt bra, men inte tagit kvalgränsen. Hon behöver nog öka en halv meter, då tror jag hon blir inbjuden. Jag tror inte hon kommer behöva klarar kvalgränsen på 61 meter. Jag tror det kommer räcka med 59,70 för att komma med. Hon har gjort 59,25.” 32 aktiva tävlar i diskus i VM. 26 har klart kvälgränsen. Sofia Larsson är 35:a på årsbästalistan.

Tracy Andersson, slägga

”Hon klararde kvalgränsen förra året. Hon gjorde en knäoperation i höstas och håller på att jobba sig tillbaka till gammal god form. Det ska bli väldigt spännande att se om hon lyckas komma upp i de längderna. Hon har börjat närma sig. Hon har kastat 67.59 i år. Men i och med att hon gjorde resultat förra året så vet vi att hon har kapacitet.”

Elaine Larsson, slägga

”Hon har kastat 68.76. Hon börjar precis som Tracy Andersson att närma sig gränsen. Både ligger runt 40:e i världen i år, 32 finns med i VM. De måste upp till runt 70 meter för att komma med, tror jag. Det gäller att de får känslan på tekniken igen så kan de fixa VM-biljetten. Elaine har ungefär en meter kvar och ska slå personligt rekord för att komma med till VM.”

Johan Wissman, 200 meter

”Förhoppningsvis kan han få till det och klara kvalgränsen 20.50, som nog kommer behövas. Han har haft lite otur med vindarna. Han har haft 20.74 i motvind. Om han får lite medvind så ligger han runt kvalgränsen.”

Lovisa Lind, 800 meter

Kommentar: ”Lovisa Lind sprang riktigt bra nyligen på en tävling i Belgien, 2.02.13. Hon är på 55:e plats i världen just nu, men mycket kan hända. VM vill ha med 48 stycken.”

Anna Silvander, 800 meter

”Anna Silvander sprang på 2.02.53 i Tallin på JEM i finalen. Hon har en liten bit kvar. Men i och med att VM vill ha med 48 stycken kan mycket hända. Ju större grupper ju större chans att några tackar nej. Troligtvis krävs det ändå under 2.02.00.”

Ebba Jungmark, höjd

”Hon är en VM-joker. Det ska bli otroligt spännande att se henne hoppa igen. Det kan bli jättebra. Hon verkar ha en bra form, och hon är oerhört taggad att hoppa högt och komma tillbaka. Förhoppningsvis har vi två höjdtjejer med oss till Peking. Hon har inte gjort någonting i år, så hon måste hoppa högt. 1.93 kommer säkert att krävas för VM.”

Markus Nilsson, mångkamp

”Både Petter och Markus kommer tävla en gång till och göra ett försök att ta sig till VM. Vi får se om de kan ta sig vidare. Markus Nilsson var med i VM i Moskva och Petter Olsson var med i inomhus-EM. De har inte ens varit i närheten av VM ännu. Petter har ännu inte gjort någon tävling då han stukade foten och Markus har inte tävlat sedan han var i USA för ganska länge sedan. Det är om någon av dem skulle slå till. Vi har koll på dem. De tävlar i Holland, en tävling innan Peking som är sista chansen.”

Petter Olsson, mångkamp

Se ovan.

Sofi Flink, spjut

”Sofi har haft skadebekymmer. Är hon i fysisk form så kan hon kasta långt. Hon fanns med i VM i Moskva och gick till final. Hon är i Finland på träningsläger och kommer eventuellt göra en tävling i Finland.”

Anna Wessman, spjut

”Hon har slagit igenom nu, efter mycket skadebekymmer. Först opererade hon armbågen och när hon kom tillbaka förra sommaren kastade hon av armen. Hon har visat god form och kastar bra igen. Har kastat 58.34 och ligger 41:a på årsbästalistan, och 32 blir inbjudna. Hon behöver öka en meter för att komma med. Det är inte omöjligt. Hon har bara gjort några få tävlingar i år och lyckas bättre och bättre.”

Stafett 4 x 100 meter herrar

”Vi har inte sprungit tillräckligt fort än. Herrarna kommer göra ett försök på DN-galan. Chanserna krymper allt eftersom tiden går. Efter lag-EM krävdes det 38.54 för att vara bland de åtta lagen som åker till VM. Sveriges herrar sprang på 39.20 på lag-EM. Det är inte helt enkelt att ta en VM-plats, då det är mycket få lag som får chansen att komma till VM. En av de klart tuffaste gränserna!”

SÅ FUNKAR KVALET TILL VM I PEKING

  • Om idrottaren klarat A-kvalgränsen kan förbundskaptenen ta ut idrottaren till VM. Kommentar Karin Torneklint: ”A-kvalgränsen är tuff. Har de klarat den finns inget att fundera på. Då tar jag ut dem. Om det inte är så att det är fler än tre som klarat kvalgränsen. Då måste förbundskaptenen välja bland de flera som klarat gränsen. Det läget finns inte hos den svenska truppen just nu, men i stav har vi tre aktiva med vilket är fullt lag.”
  • IAAF har satt upp en gräns hur många aktiva de vill ha i olika grenar. I mångkamp damer vill IAAF till exempel ha 32 aktiva på plats. IAAF har satt en kvalgräns på 6075. Om det är fler än 32 stycken som har klarat 6075 poäng då blir de fler än 32 stycken på VM. Är det färre än 32 stycken som klarat 6075 poäng kommer IAAF att bjuda in aktiva utifrån årsbästalistan, från inom- och utomhus. Förbundskaptenerna får inte reda på vilka IAAF bjuder in förrän tisdagen efter SM, den 11 augusti. De sista som åker med den svenska VM-truppen blir uttagna sent. De nationella förbunden har 24 timmar på sig att bestämma sig om de vill eller om de inte vill åka till VM, efter IAAF:s inbjudan.
  • IAAF:s inbjudningar baseras inte bara på bästa resultat, näst efter kvalgränsen. Det kan vara en idrottare som inte är kvalificerad, men som vunnit det asiatiska, europeiska mästerskapet eller liknande, men som inte klarat kvalgränsen. Det kan vara en Diamond League-mästare som inte är bland de tre bästa amerikanerna. Kina ska också ha med en deltagare i varje gren. Kommentar Karin Torneklint: ”Det kan komma in lite frifräsare på slutet som vi inte har riktigt koll på. Därför gör det det hela mer komplicerat att veta vilka som blir våra jokrar. Erica Jarder ligger till exempel en centimeter från VM-kvalgränsen. Hade jag fått bestämma hade jag gett henne klartecken.”

Datum att ha koll på

7-9 augusti: SM i Söderhamn, sista chansen att VM-kvala.

10 augusti: Sista dagen för de nationella förbunden att anmäla kvalificerade aktiva till IAAF och friidrotts-VM i Peking.

11 augusti: IAAF meddelar de nationella förbunden vilka aktiva som bjuds in till friidrotts-VM.

12 augusti: De nationella förbunden meddelar IAAF om de tackar ja eller nej till VM-inbjudan. Förbunden har 24 timmar på sig.

12 augusti: De första svenska aktiva åker på pre-camp i Japan.

15 augusti: Nästa svenskgäng åker till pre-camp i Japan.

18 augusti: De första aktiva lämnar pre-camp i Japan för VM i Kina.

20 augusti: En grupp lämnar pre-camp i Japan och åker till Peking, däribland förbundskaptenen Karin Torneklint.

22 augusti: Ytterligare aktiva lämnar pre-camp i Japan och åker till Peking.

22-30 augusti: Friidrotts-VM i Peking.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet