Mattsson vann på fall mot nigerianskan Odunayo Folasade Adekuoroye. Foto: TT

Mattsson klar för semi – trots knäskada

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Mattsson vann sin första match i brottningens 53-kilosklass på fall. Kvartsfinalen blev tuffare, men Mattson vann med 10-3 mot polskan Katarzyna Krawczyk.

I semifinalen var Sofia Mattsson offensiv och hade ledningen med 4-0 efter första ronden. Polskan plockade en poäng på en kontring i andra ronden och Mattsson blev nedbrottad när det var en halvminut kvar. Matchen slutade 10-3 till Sofia Mattsson.

I semifinalen möter Mattsson amerikanskan Helen Maroulis. Maroulis vann det senaste mötet mellan de två.

OS i Rio de Janeiro 2016

I den inledande matchen besegrade Mattsson enkelt nigerianska Odunayo Adekuoroye. Sofia Mattsson vann på fall och när hon tvingade ner motståndarens axlar på mattan var hon redan i ledning med 8–0.

Mattsson vann EM-guld i våras och har ett VM-guld sedan tidigare. Men hon skadade knäet i mitten av juli och exakt hur allvarlig skadan var var oklart in i det sista.

Förlorade kvartsfinalen

Även Henna Johansson, som tävlar i 63 kilo, gjorde en fantastisk öppningsmatch när hon vann på teknisk överlägsenhet mot tjeckiskan Adela Hanzlickova.

I kvartsfinalen ställdes Johansson mot vitryskan Maria Mamashuk, där Johansson tydligt var den svagare brottaren. Hon försökte komma in men var inte i närheten av att ta poäng.

Mamashuk ledde med 3-0 med 1,5 minut kvar. Matchen slutade med ett kast för Mamashuk och en kontring från Johansson, och slutställningen blev 7-2.

Mamashuk tog sig inte till final så Johansson fick ingen chans att ta sig in i tävlingen igen via återkval.

Inspirerande brons

I går tog Jenny Fransson Sveriges första brottningsmedalj i OS, och det verkar som att känslan smittat av sig på resten av truppen.

– Jag var jättetaggad efter Jennys brons i går. Det lättade på pressen för oss andra, sade Helena Johansson till TT om Franssons medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet