Dubble OS-guldmedaljören Tomas Gustafsson och Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Scanpix

Regeringen nobbar svensk OS-ansökan

Uppdaterad
Publicerad

I eftermiddag håller Sveriges Olympiska kommitté möte med specialidrottsförbunden där en ansökan om vinter-OS 2022 ska diskuteras. Men redan nu kan SVT Sport avslöja att regeringen nobbar en blågul OS-satsning. Idrottsministern tycker att det är för dyrt.

– Det vore fel att ge falska förhoppningar, säger Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Sveriges olympiska kommitté (SOK), Riksidrottsförbundet och Svenska handikappidrottsförbundet håller i eftermiddag ett möte som samtliga specialidrottsförbund är inbjudna till.

Mötet kan bli avgörande huruvida Sverige ska gå vidare med en ansökan om att arrangera vinter-OS 2022.

Frågan kommer att diskuteras och en presskonferens är utlyst till klockan 19.15 i kväll.

Regeringen har tidigare varit svalt inställd till att stödja satsningar på evenemang i storleksordningen för ett OS.

Utesluter OS-satsning

Och SVT Sport kan avslöja att idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth inte har ändrat inställning – regeringen utesluter i nuläget att stödja en OS-satsning.

– Regeringen är positiv till att stora evenemang arrangeras i Sverige. Men vi kan redan nu konstatera att ett OS-evenemang skulle kräva en insats av skattemedel på 10 miljarder kronor eller mer. De pengarnas skulle behöva tas från andra angelägna ändamål, exempelvis jobb, skola och omsorg, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Därför tycker vi att det vore fel att ge falska förhoppningar om statliga garantier för ett vinter-OS med tanke på de stora kostnader som olympiska spel för med sig, säger hon.

Regeringen utesluter därmed i att i nuläget att stödja en sån här OS-ansökan?

– Ja, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Enligt Sveriges olympiska kommittés ordförande Stefan Lindeberg har SOK varit i kontakt med regeringen och berättat om de eventuella planerna. Men Lindeberg vill inte tolka regeringens kritiska hållning som ett nej.

– Det är klart att man kan springa och fråga regeringen om en massa saker som man inte presenterat något underlag för. Vi har inte presenterat något underlag för en OS-ansökan och därför är det självklart för oss att regeringen signalerar försiktighet med samhällspengar, säger han till SVT Sport.

För tidigt att be om beslut

Lindeberg tycker att det är för tidigt att be regeringen att ta ett beslut i det här skedet.

– Vi ska nu ta reda på om vi har idrotten med oss, hur vi ska lösa det tekniskt, vad det skulle kosta, hur mycket investeringar som krävs för framtiden och hur mycket pengar som flödar in i landet genom bidrag och sponsorpengar.

Och när ni har en konkret plan ber ni regeringen att ta ställning?

– Ja, om vi trycker in regeringen i ett hörn innan vi ens presenterat ett projekt vore det att be om ett nej. Vi tittar på det här nu. Om vi sedan tycker att projektet håller går frågan till regeringen, säger Stefan Lindeberg.

Ska Sverige söka vinter-OS 2022? Diskutera på sociala medier under #OS2022.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.