Sävehof höjer bucklan efter SM-guldet i våras. Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT-experten: ”Det kommer bli ännu svårare”

Uppdaterad
Publicerad

Sävehofs damer och Alingsås herrar går som tåget i elitserien. Men i Champions League har lagen det svårt.

Alingsås har förlorat fyra raka matcher och Sävehof åkte på ett rejält nederlag i premiären när man föll mot Viborg med 38–25.

Enligt SVT Sports handbollsexpert Magnus Grahn kommer svenska lag få det ännu tuffare i europa i framtiden.

– Det är jag helt säker på. Vi ligger väldigt långt efter nu. Mycket beror på de ekonomiska förutsättningarna. De stora klubbarna omsätter väldigt mycket mer och har råd att köpa de bästa spelarna, och inom något, eller ett par år, kommer det bli ännu svårare, säger Magnus Grahn till SVT Sport.

Handboll: Champions League

Anledningen till detta är att europeiska handbollsförbundet och Champions League-administrationen vill göra en förändring för klubbarna att nå en CL-plats.

– Snart kommer mindre nationer få kvala till Champions League då de största ligorna och nationerna får fler direktplatser, och där är Sverige inte med.

När tror du att det här blir spikat?

– Det är ett förslag som ska klubbas och det kan bli av redan nästa år, men mindre förbund protestar mot förslaget. Men jag är ändå säker på att det kommer genomföras.

Hur drabbar det här svensk handboll?

– Får vi inte vara med och kampera om Champions League-platserna kommer klubbarna tappa en hel del motivation. Men det kommer även innebära att det tar längre tid innan landslaget blir bra, säger Magnus Grahn.

I EHF-cupen, som är europas nästa största turnering för klubblag, går det bättre för svensklagen. IFK Kristianstad och Guif avancerade båda till tredje omgången i helgen som gick, mot bra motstånd. På damsidan går H65 Höör och Lugi in direkt i den tredje omgången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handboll: Champions League

Mer i ämnet