Foto: Bildbyrån

Viktigaste händelserna från söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kallas nya tävlingsbesked, en känslosam Sundby och Stina Nilssons enorma styrkebesked. Här är de viktigaste händelserna från vintersportens värld under söndagen.

1. Kalla tar paus till nyårsafton

Charlotte Kalla tar en lång paus efter hjärtproblemet. I ett pressmeddelande meddelade den svenska stjärnan att hon inte kommer att tävla igen före nyårsafton.

”Mina behov är viktigast just nu”, säger hon.

2. Känslosam Sundby efter seger

Martin Johnsrud Sundby startade 50 sekunder bakom Calle Halfvarsson, men norrmannen körde ifatt, och förbi. Efteråt var det en märkbart tagen Sundby som mötte SVT Sport:

–  Det var en väldigt känslosam seger för mig. Jag har haft en tuff höst och det har varit en tung kamp för mig och familjen. Det här var min största seger i karriären, säger han.

3. Stinas styrkebesked: ”Hennes bästa distanslopp”

Ingen rådde på norksa Heidi Weng i jaktstarten, men femman Stina Nilsson imponerade stort och plockade in hela 22 placeringar. Den 23–åriga sprintåkaren har börjat leverera rejält i distansloppen. Anna Haag slutade på 13:e, Jonna Sundling på 16:e och Ida Ingemarsdotter på 21:a plats.

4. Skrällen: Ryskt i topp efter Fourcades miss

Två straffrundor på sista skyttet gjorde att den annars så överlägsne Martin Fourcade sköt bort sina chanser i herrarnas jaktstart. Istället blev det otippat dubbelt ryskt i topp. Fredrik Lindström startade som tvåa, men sköt bort sig. Bäste svensk blev Jesper Nelin på 20:e plats.

5. Petter Northug lämnar touren

Den norske storstjärnan lämnade Lillehammer och avstod söndagens jaktstart. Dessutom meddelade han att han avstår tävlingarna i Davos nästa helg. Det går att konstatera att Northug haft det mycket tufft i inledningen på säsongen.

6. Fransk dominans i Val d'Isere

Det blev franskt på fyra av de fem främsta placeringarna i herrarnas storslalom. Allra bäst var Mathieu Faivre som vann 0,49 före österrikaren Marcel Hirscher.  André Myhrer var enda svensk vidare efter första åket.

7. Ny topplacering för Kling

Trea, femma, fyra. Utförsåkaren Kajsa Klings säsongsöppning har varit stabil. Och bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.