SVT:s meteorologer läser alla inkommande frågor om väder i chatten – och svarar löpande i mån av tid. Välkommen att ställa din fråga i chatten nedan. Foto: SVT

Ställ din fråga om väder – här svarar SVT:s meteorologer

Uppdaterad
Publicerad

Vad vill du veta om väder? Något särskilt väderfenomen undrar om? Här kan du ställa dina frågor om vad du vill på ämnet väder – när du vill. SVT:s meteorologer svarar löpande i chatten.

Väderchatt

Ebbe • Det skrivs mycket om geomagnetisk storm i helgen. Kommer detta göra att norrsken kan synas från södre delar av Sverige, exempelvis Stockholm?

Ja, vi har ökad sannolikhet för norrsken i slutet av veckan nu, dock osäkert hur långt söderut det är möjligt att se. Är ju inte mörkt så många timmar så här års heller.

peter • Hur mycket Regn blir de på onsdag i Hälsingland? Ingen åska?

Det kan bli upp till 10-15 mm regn.

Kristin Uhlén • Molnsådd verkar vara populärt i torra världsdelar. Hur löses de upp? Blåser de runt i världen? Vad händer om flera molsåddar stöter ihop med varandra? Kan de blåsa till Sverige?

Molnsådd (alltså att tillsätta kondensationskärnor i form av exempelvis kolaska eller aluminiumoxid) används extremt sällan och ytterst lokalt för att vid vissa tillfälle och bara där och då snabba på en pågående eller begynnande nederbördsprocess, så det är inget som "finns kvar" i luften därefter.

Wictor Ekman 21 år gammal • Men är det extremt torrt nu ?

I delar av landet är det torrt eller mycket torrt nu, dock ej extremt torrt någonstans vad kan se (extern länk): https://www.smhi.se/vader/prognoser/brandrisk

Men det kommer ändras i veckan när det ostadiga vädret med passerande regn- och skurområden tar över: https://www.svt.se/vader/vader-idag

Kristian • Var till Marvikarnas naturreservat. Termometern visade 24 grader, men det blåste kallt från sjön. Någon kilometer bort var det också 24 grader och blåsigt, men inte alls samma kyleffekt. Varför är det så?

Vad termometern visar är en sak, hur vi upplever temperaturen något annat. Det som avgör är vind och luftfuktighet.

Det är exempelvis därför det känns varmare om luften även är fuktig. Och är det svalt så känns det kallare om det blåser eftersom vinden då sänker temperaturen på hudens yta.

Åke, 77 årig "gubbe". • Hej! Varför är det så mycket åskväder nuförtiden? Det var det ju inte förr. Beror det bara på klimatförändringarna som är nu? Eller?

Mest åska skapas när vi har varm och fuktig luft, vilket vi haft den senaste dryga veckan nu. Det varierar helt naturligt hur mycket åska det blir beroende på hur varm och fuktig luften är. Vissa somrar har vi mycket åska, andra somrar mindre.

Med i snitt allt varmare somrar kan man då tänka sig att antalet åskoväder också borde öka. Tror inte att det finns något statistiskt belägg för att så skett.

Obeslutsam väderprognos • Väderprognosen har de senaste dagarna visat att det kommer bli svalare i Sthlm på måndag, sen ändrades det till tisdag och nu har det ändrats till att temperatursänkningen kommer ske först på onsdag. Vad är det som gäller egentligen för Stockholm?

Luften blir gradvis kallare i veckan, men sedan hänger det ju från dag till dag på om det lir sol (då blir det varmare) eller mycket moln och regn (som ger lägre dagstemperatur). Sänkningen sker i flera steg. Se aktuell prognos här: https://www.svt.se/vader/vader-idag

Richard • Hej! Kommer ni att visa en månadsöversikt för juni?

Nitzan hoppas ha tid och möjlighet att komma ut med den i början av den veckan nu.

Wictor Ekman 21 år gammal • Är det snart eldningsförbud ? Och bevattningsförbud? Tacksam för svar trevlig kväll

Det får du höra med din kommun om. De tar de besluten.

Fula Fisken • När börjar ni visa badtemperaturer runtom i Sverige?

Hej! Kan inte minnas att badtemperaturen är ett återkommande inslag... Det är svårt att få tillförlitlig data då den mäts vid utan nära kusten. Kanske något TV4 brukar göra?

Har du en fråga om väder eller klimat är du välkommen att ställa den här. Vi svarar i mån av tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.