Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Putin reser till Kina

President Vladimir Putin reser till Kina imorgon, torsdag, och ska där träffa Kinas Xi Jinping. I en intervju med kinesisk statsmedia inför mötet säger Putin att Kina "förstår" orsakerna bakom kriget, skriver Reuters.

Putin upprepade även att han ser positivt på Kinas tolvpunktsprogram för fred, vilket sedan det lades fram i fjol fått ett ljummet mottagande i västvärlden.

Ukraina, som i juni håller en fredskonferens i Schweiz, har sagt att en förutsättning för fredssamtal är att alla ryska soldater lämnar ukrainsk mark.

Läs mer om Kinas fredsplan här och hör Jinpings och Putin under deras möte i mars 2023 i klippet ovan.

Överblick

Markerad händelse

Uppgift: USA utökar sanktioner kring halvledarchip

USA väntas tillkännage bredare sanktioner mot försäljning av halvledarchips och andra varor till Ryssland, med målet att rikta in sig på tredjepartssäljare i Kina, rapporterar källor med insyn i planerna enligt Reuters.

Biden-administrationen kommer dessutom att meddela att man ska utöka befintliga exportbegränsningar till att omfatta varor från USA, inte bara de som tillverkas i USA, säger källorna.

Markerad händelse

Ryskt flyganfall mot Kiev avvärjt

Ryssland inledde en luftattack med robotar och attackdrönare mot Kiev tidigt på onsdagen. Det ukrainska försvaret lyckades skjuta ner och avvärja samtliga projektiler, säger huvudstadens militärledning.

Vittnen från Reuters har rapporterat att flera explosioner hördes i och runt Kiev under natten. Hittills har inga skador rapporterats.

Flyglarm har hörts i flera delar av landet under natten.

Markerad händelse

Källor: USA skickar nytt Patriot-system

USA:s president Joe Biden har godkänt att ytterligare ett av robotsystemet Patriot skickas till Ukraina, rapporterar amerikanska myndighetskällor enligt The New York Times.

Vad som blir det andra Patriotsystemet som USA förser Ukraina med, ska enligt uppgifterna importeras från Polen. Det har tidigare använts för att skydda amerikanska soldater som varit stationerade i landet, men som nu ska flyga tillbaka till USA.

Systemet kan distribueras till Ukrainas frontlinjer inom de närmaste dagarna, säger källorna.

Ryssland: En död efter ukrainsk attack i Belgorod

En civil man dog och tre personer skadades under ett ukrainskt anfall mot staden Shebekino i Rysslands Belgorod-region natten mot onsdag. Det säger regionens guvernör Vyacheslav Gladkov på Telegram.

Även sex villor och elva lägenhetshus skadades under attacken som ska ha utförts med raketartilleri, enligt Gladkov.

Oberoende källor har inte verifierat uppgifterna och Ukraina har inte kommenterat i nuläget.

Japan överväger nya sanktioner mot ryssvänliga

Japan överväger nya sanktioner mot grupper, inklusive kinesiska företag, som har gett stöd åt Rysslands invasion av Ukraina genom att leverera material som kan användas av Moskvas militär. Det rapporterar det nationella TV-bolaget NHK, enligt Reuters.

Det är möjligt att Japans premiärminister Fumio Kishida presenterar en plan att lägga till ryssvänliga grupper till sin exportförbudslista, vid det kommande G7-mötet i Italien, uppger NHK.

Markerad händelse

Kristersson (M) om tyska frånvaron: "Ynkligt"

Zelenskyjs tal i det tyska parlamentet bojkottades av landets ytterpartier på vänster- och högerkanten. AFD:s ledare kallade honom för "en tiggande president" och sade sig vara ovilliga att lyssna på en ledare i kamouflagekläder.

Det har fått bland annat Sveriges statsminister att reagera.

"Parlamentariker från den tyska extremvänstern och extremhögern vägrade att lyssna på president Zelenskyj när han talade i förbundsdagen. Han slåss för sitt lands och för hela Europas frihet. En frihet som dessa parlamentariker själva skyddas av, men som de uppenbarligen föraktar. Ynkligt", skriver Kristersson (M) på X.

Zelenskyj i Tysklands parlament på tisdagen. Foto: Filip Singer/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Wagner förlorade 17 000 fångrekryter i Bachmut

Omkring 20 000 Wagnersoldater dödades under det årslånga slaget om Bachmut i östra Ukraina. Av dessa var över 17 000 fångar som rekryteras från ryska fängelser, rapporterar BBC och Mediazona.

– Man var inte så intresserad av om de levde eller dog, så länge de gick framåt, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Läs artikeln här.

Markerad händelse

Militären: Kraftig ökning av drönare till armén

Under årets första sex månader har Ukrainas försvarsindustri levererat sex gånger fler drönare till militären än under hela 2023, säger befälhavaren för militärens obemannade styrkor till RBC Ukraina.

Enligt honom så kommer fler än en miljon drönare att ha levererats vid årsskiftet.

Små drönare spelar en avgörande roll för båda sidor vid fronten, både som rena vapen och som spaningsutrustning.

Sjukvårdare tar hand om en skadad ukrainsk soldat i närheten av Bachmut den 24 maj. Foto: Iryna Rybakova/TT
Ukrainska soldater förbereder självmordsdrönare i Charkivregionen. Foto: Evgeniy Maloletka/TT