Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför skickades soldaterna in för att dö. Hör Joakim Paasikivi, lärare på Försvarshögskolan. Foto: SVT/Karin Airaksinen

Wagnergruppen förlorade 17 000 fångrekryter i Bachmut

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 20 000 Wagnersoldater dödades under det årslånga slaget om Bachmut i östra Ukraina. Av dessa var över 17 000 fångar som rekryteras från ryska fängelser, rapporterar BBC och Mediazona.

– Man var inte så intresserad av om de levde eller dog, så länge de gick framåt, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

De blodiga striderna om Bachmut inleddes sommaren 2022 och slutade med att ryssarna erövrade staden åtta månader senare. Endast ruiner återstår idag av vad som innan invasionen var 70 000 ukrainares hem.

Wagnergruppen utgjorde med sina fångrekryter kärnan bland de de ryska styrkorna, soldater som i vågor skickades mot de ukrainska försvararna i vad som liknades vid en ”köttkvarn”.

Kriget i Ukraina

Dess dåvarande ledare Jevgenij Prigozjin, rasande över en rådande ammunitionsbrist som han skyllde på det ryska försvarsdepartementet, uppgav att omkring 20 000 Wagnersoldater dödats i striderna.

Han påstod också att hälften av dessa var rekryterade fångar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wagnerchefen har tidigare hotat den ryska militärledningen med ett tillbakadragande. Se Jevgenij Prigozjins ilska i videon ovan. Foto: Telegram/Wagner

Dokument visar svåra förluster

Prigozjins dödssiffra kan nu bekräftas av ryskspråkiga BBC och Mediazona som fått tillgång till en lista över de stupade, innehållandes identiteter och dödsdatum på 19 547 Wagnersoldater.

Listan motbevisar däremot påståendet om andelen döda fångrekryter, som enligt dokumentet utgjorde 88 procent av de dödade – totalt 17 175 man.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är inte förvånad.

– Det var den fullständiga cynismen i att utnyttja de fängelserekryterade soldaterna som förbrukningsvara som gjorde att man var framgångsrik i Bachmut, säger han till SVT Nyheter.

Totala dödssiffran oklar

Mediazona och BBC har utifrån öppna källor kunnat konstatera att 54 000 ryska soldater dödats i Ukraina, men är tydliga med att den egentliga siffran sannolikt är mycket högre.

Ukraina har i år hävdat att Rysslands förluster passerat 500 000 och att 180 000 soldater dödats. Liknande siffror lades fram av amerikanska myndighetskällor redan i augusti, och i mars uppgav Frankrike att minst 150 000 ryssar dödats.

Ryssland har själva inte avslöjat hur många soldater de förlorat. Det har däremot Ukraina, som i februari påstod att 31 000 ukrainska soldater dödats. Siffran har dock inte verifierats av oberoende aktörer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Drönarbilder visar en stad i ruiner. ”Varje gång jag har varit där har det blivit värre”, säger volontären Jonas von Matern. Foto: AP, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet