Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Xi Jinping och Vladimir Putin under gemensam pressträff.

Putin om Xi Jinpings fredsplan: ”Stämmer med Rysslands synsätt”

Uppdaterad
Publicerad

Dagens möte mellan Xi Jinping och Vladimir Putin har nu avslutats. I ett gemensamt uttalande säger Putin att relationen mellan Kina och Ryssland aldrig varit bättre – och att Ryssland håller med om många av punkterna i Kinas så kallade fredsplan för Ukrainakriget.

Ryssland och Kina har undertecknat flera avtal om att stärka samarbetet mellan länderna. Tre områden kommer de två ländernas samarbete särskilt fokusera på framöver, det gäller handel av elektronik, råvaror och energi. De ska bland annat ha diskuterat förslaget om en ny naturgasledning mellan Ryssland och Kina.

Utöver handelsavtal ska kriget i Ukraina tagit stor uppmärksamhet på mötet mellan Xi och Putin.

Kinas fredsförslag

Kina säger sig ha tagit fram en fredsplan på tolv punkter för att lösa Rysslands krig mot Ukraina.

Punkterna innehåller bland annat förslag som manar till dialog och respekt för alla länders territoriella suveränitet. Vad det exakt innebär för de ockuperade områdena i Ukraina är oklart men Putin säger i ett uttalande att han tror förslagen skulle kunna vara en ”grund till en lösning – när väst är redo för det”.

– Vi anser att många av punkterna i den kinesiska fredsplanen stämmer överens med den ryska federationens synsätt. Många av dessa förslag skulle kunna genomföras i väst och i Kiev, säger Putin.

Kritik mot Kinas neutralitet

Att det är Ryssland som attackerat Ukraina togs inte upp i det gemensamma uttalandena. Xi Jinping sa däremot att Kina är neutrala när det kommer till kriget i Ukraina och att Kina kommer stå ”på rätt sida av historien”.

Kinas neutralitet och fredsplan ifrågasätts däremot från USA. Den amerikanska utrikesministern Antony Blinken säger bland annat att det faktum att Xi Jinpings besök sker bara dagar efter att ICC utfärdat en arresteringsorder mot Putin ”visar att Kina inte känner något ansvar för att ställa Putin till svars för de grymheter som har begåtts i Ukraina”.

Snarare ger Kina nu Ryssland diplomatiskt alibi för att kunna fortsätta begå krigsbrott i Ukraina, säger Blinken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.