nästan hälften av Sveriges skolbibliotek står utan personal Foto: TT

1,5 miljarder behövs för att bemanna skolbiblioteken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt svensk biblioteksförening saknar 43% av Sveriges skolor bemannade skolbibliotek.

– I skollagen står det att alla skolor måste ha ett bibliotek, men inte att de måste vara bemannade, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare på svensk biblioteksförening till Kulturnyheterna

För att bemanna biblioteken skulle det krävas en och en halv miljard kronor, rapporterar Kulturnytt. Det visar en sammanställning som svensk biblioteksförening har gjort utifrån statistik som Kungliga biblioteket har tagit fram. Eftersom skollagen inte nämner något om personal på biblioteken är det endast 20% av skolorna som har bibliotek som är bemannade på heltid.

– Bemannade skolbibliotek har en betydelse för barns läskunskaper och barn i skolor där det finns skolbibliotek har också högre betyg, säger Niclas Lindberg som därför menar att det är viktigt att fler bibliotek bemannas.

Politiska åtgärder

Folkpartiet är det enda partiet som i sitt partiprogram skrivit in att skolbiblioteken ska vara bemannade, även om andra partier har uppmärksammat frågan. Enligt Bertil Östberg, folkpartistisk statssekreterare på utbildningsdepartementet, går det inte att svara på om staten kommer att finansiera reformen som krävs för att bemanna skolbiblioteken, men säger att frågan kommer att tas upp i höst.

– Vi tycker att det är bra med bemanning så vi kommer att aktualisera den frågan i kommande budgetförhandlingar, säger Bertil Östberg till Sveriges radios Kulturnytt.

Den nya bibliotekslagen

Den nya bibliotekslagen väntas träda i kraft den 1 januari 2014 och enligt Niclas Lindberg kan den bidra till att förbättra situationen för skolbiblioteken.

– Den nya lagen ger alla bibliotek i uppdrag att främja läsande och säkra litteraturens ställning, och det är svårt att göra om inte biblioteket är bemannat, säger Niclas Lindberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.