Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör 12-åriga Yeva Skalietska om hennes dagbok. Foto: SVT

12-åriga Yevas dagbok om kriget blir bok: ”Vill att världen ska få höra”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av många som har flytt från krigets Ukraina. Nu har 12-åriga Yeva Skalietskas dagboksanteckningar blivit bok, med titeln ”Du vet inte vad krig är”. Den handlar om att vara barn och befinna sig i ett krig.

– Jag vill verkligen att världen ska höra min historia, ska höra alla barns röster, allt som vi genomlever, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Yeva menar att det är viktigt att världen hör sanningen om kriget, inte bara genom tv utan också från människor som varit med om det.

Kriget i Ukraina

”En röst till alla barn”

– Jag hade ett normalt liv, som ni har nu.

Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR, säger att det är fint att höra ett barn beskriva upplevelsen, som annars ofta skildras av vuxna.

– Det här innebär att Yeva ger en röst till alla barn som har tvingats på flykt. Och över hälften av Ukrainas barn har tvingats fly, så det är väldigt värdefullt att få höra det direkt från henne.

I dag lever Yeva tillsammans med sin farmor i Dublin, där hon blivit väl omhändertagen och lär sig mer engelska för varje dag som går.

Hör 12-åriga Yeva Skalietska berätta om boken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet