Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Agnes Hjalmarssons porträtt av stamkunderna i videon. Foto: Agnes Hjalmarsson

20-åriga Agnes målade av stamkunder i mataffären – nu lever hon på konsten

Uppdaterad
Publicerad

Agnes Hjalmarsson var trött på sitt jobb i förbutiken på en mataffär. Med en dröm om att bli konstnär började hon måla porträtt av sina stamkunder och lägga upp dem i videor på Tiktok. Resultatet blev starten på en konstkarriär. 

Stå i kassan, packa upp varor och lämna ut paket. Så beskriver Agnes Hjalmarsson sina arbetsdagar i en mataffär i Helsingborg. 

– Som någon som drömmer om att bli konstnär är dessa jobb lite själsdödande. De är väldigt repetitiva, säger hon.

Ljusglimtarna blev stamkunderna som besökte butiken dagligen. Många av dem äldre, som kunde sitta och fika i flera timmar eller spelade på hästar.

– Jag var väldigt fascinerad av att vi var främlingar som träffades varje dag. Man blir en stor del av varandras liv utan att känna varandra. 

Vågade småprata

Sakta växte idén fram till porträttboken “Stammisar”, från början tänkt som en ansökan till en konstutbildning där Agnes målade av sina favoritkunder.

Men att småprata och fråga dem om lov kom inte naturligt.

– När jag började på jobbet var jag den blygaste människan någonsin. Men jobbet var så uttråkande att jag till slut ville prata med vem som helst bara för att något skulle hända.

Och när Agnes började fråga om kundernas liv: hur de mådde och vad de skulle göra i helgen, kändes jobbdagarna plötsligt meningsfulla. Hon blev vän med flera av kunderna som hon fotograferade för att sedan måla av. Responsen överväldigade henne.

– Vissa av dem kallade mig för deras barnbarn, köpte fika till mig när jag hade ett långt pass och souvenirer när de reste. Det var mycket kramar och någon som grät. 

En man blev så glad för Agnes målningar att han bjöd henne på sin dotters bröllop.

Ville säga tack

Så småningom sade Agnes upp sig, pluggade ett år på folkhögskola och arbetar idag som frilanskonstnär. Efter att ha lagt upp videor med kund-porträtten på Tiktok har hon fått en stor följarskara.

Nu försörjer hon sig på beställningar av människor som vill ha målningar.  

Kunderna i mataffären kommer ofta upp i tankarna.

– En av anledningarna till att jag ville göra det här var också för att på något sätt säga tack för att de var så himla fina. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.