2023 kan bli den romantiska komedins stora återkomst

Uppdaterad
Publicerad

Den romantiska komedin hade sin glansperiod under 90- och 00-talet, men ser ut att vara på väg tillbaka. Twitterkontot rom com archive har uppmärksammat att inte färre än 23 romantiska komedier har premiär på den amerikanska marknaden 2023.

Författaren Scott Meslow har skrivit en bok om den romantiska komedins fall och säger till BBC att tappet för genren sannolikt beror på att mellanbudgetsegmentet i Hollywood har varit på nedgång. Producenter vill satsa antingen på smal indie eller mångmiljonproduktioner som räknas som säkra kort (Marvel, till exempel).

Men på strömningstjänsterna som ständigt letar efter nya (eller nygamla) nischer har genren gjort comeback. Filmen ”Till alla killar jag gillat” har lyckats bli något så ovanligt som en romcomfranschise.

”Verklighetsflykt”

Moa Gammel gjorde sin vuxenlångfilmsdebut som regissör förra året med ”Tack för senast”, en svensk romantisk komedi som gick hem hos kritiker och publik.

– När vi har en värld som håller på att falla samman tror jag man längtar mer efter verklighetsflykt där överenskommelsen är ett crescendo där allt blir bra, ni kommer lämna filmen och vara varma i magen, säger hon.

Utöver trygghetslängtan verkar nostalgi vara en drivande faktor. 90- och 00-talen var den romantiska komedins guldålder och många av det kommande årets amerikanska filmer har dåtidens romcomstjärnor i rollerna: Reese Witherspoon, Ashton Kutcher, Jennifer Lopez, Lindsay Lohan, Richard Gere och Diane Keaton.

– Nu är 90-talet tillbaka på alla möjliga sätt. Jag tror vi kommer se mer av skräckfilmer, sci-fi och andra tydliga genrefilmer, säger Moa Gammel.

Pretty woman i topp

Förra veckan släppte mätföretaget Yougov siffror där 1000 amerikaner fått svara på frågor om romcoms. Genren placerar sig flera hack under amerikanernas favoritgenre komedi, men över dramatiska romantiska filmer. De mest igenkända romantiska komedierna är de som producerades på 90-talet, med Pretty woman i topp, som även är amerikanernas mest omtyckta romantiska komedi någonsin.

Se intervjun med Moa Gammel och hör hennes favoritromcom i klippet.

Amerikanernas topp-tio

Pretty woman (1990)

Sömnlös i Seattle (1993)

Födelsedagen (1984)

Easy A (2010)

Brudens far (1991)

50 first dates (2004)

13 snart 30 (2004)

Sweet home Alabama (2002)

Bridget Jones dagbok (2001)

Frukost på Tiffanys (1961)

Källa: Yougov

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.