I juli i år flyttades statyn av generalen J.E.B Stuart från sin plats i Richmond, Virginia. Det är en av de statyer som varit omdiskuterade i samband med sommarens protester mot rasism och polisvåld. Foto: TT

250 miljoner dollar till att granska och förnya monument i USA

Uppdaterad
Publicerad

250 miljoner dollar ska hjälpa USA att förändra landets inställning till monument och minnesmärken i landet. Bakom projektet står en stiftelsen The Andrew W. Mellon Foundation som bättre vill återspegla nationens mångfald, skriver The New York Times.

Tillkännagivandet kommer efter att vissa monument och minnesmärken har kommit att ifrågasättas i samband med sommarens protester mot rasism och polisvåld.

Projektet kommer att gå ut på att stödja skapandet av nya monument, flyttningar eller omprövningar av redan befintliga. I vissa fall kan monument komma att få ny information med nya perspektiv i anslutning till verket.

Berätta om bortglömda historier

Kärnan i projektet är att belysa mångfald och bortglömda eller marginaliserade berättelser, och inte bara hedra kända ledare.

– En sak som jag till exempel vill veta är hur stor andel av monumenten som ägnas åt kvinnor, säger Elizabeth Alexander, stiftelsens VD till The New York Times. 

”En slutgiltig granskning”

Stiftelsen kommer själva inte rekommendera monument för borttagning eller omprövning, utan deras uppgift är att ta ställning till de förslag som skickas in till dem. Tanken är att det ska bli en ”slutgiltig granskning” av det befintliga minneslandskapet, där frågor ställs om hur landets historia lärs ut på allmänna platser. Invånarna kommer också att få vara med att tycka till om vilka historier som borde berättas i just deras samhälle. 

– Så mycket undervisning pågår utanför klassrummet utan att vi inser det. Vi vill väcka frågor om hur vi formar den vackra, extraordinära och kraftfulla mångfalden av den amerikanska berättelsen, säger Elizabeth Alexander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.