Foto: Emil Langvad/TT

4000 namnunderskrifter i protest mot Region Skånes kulturbudget

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen klubbade Regionskåne genom sin omstridda och nedbantade kulturbudget för 2019. Beslutet har föranletts av starka protester från regionens kulturliv, och i samband kulturnämndens möte lämnades en protestlista med 4000 namnunderskrifter in, rapporterar Sydsvenskan.

Region Skåne beslutade den 10 januari i år att genomföra en besparing på nästan 20 miljoner kronor. En nedskärning som framför allt innebär att sökbara utvecklingsbidrag inom kultur i regionen helt tas bort 2019.

Hundratals skånska teatergrupper, kulturscener, scenkonstgrupper och kulturarbetare gick i samband med beslutet i januari ut i en gemensam protest, där de poängterade att neddragningarna ”hotar hela scenkonstlivet” i regionen.

”Ett beslut som detta raderar decennier av utveckling och etablering”, skrev de över 150 grupperna vidare i protesten.

”Vi som står i första ledet”

På torsdagsmorgonen klubbades budgeten igenom, rapporterar Sydsvenskan. Och utanför regionhuset i Malmö samlades en mängd kulturaktörer i Regionen för en tyst protest – och en lista med 4000 namnunderskrifter mot nedskärningarna.

– Vi ville vara här och visa att vi finns. Det är vi som står i första ledet och drabbas av nedskärningarna, sade Karin Oscarsson, kostymör och scenograf på Alla tiders teater i Höganäs, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.