Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör dramatikern America Vera-Zavala berätta om betydelsen av att flera personer nu döms för Victor Jaras avrättning. Foto: TT/SVT

50 år efter kuppen i Chile: domarna mot de ansvariga för Victor Jaras död fastställs

Publicerad

Nästa måndag är det 50 år sedan den blodiga militärkuppen i Chile, där general Augusto Pinochet tog makten från den folkvalde socialistpresidenten Salvador Allende. En av kuppens offer var folksångaren Victor Jara – och nu fastställs fängelsedomar på upp till 25 år för de officerare som dömts till ansvariga.

Domen gäller sju före detta officerare i general Pinochets militärjunta som tog makten i Chile 11. sep 1973. 

Folkmusikern Victor Jara var starkt förknippad med socialistpresidenten Salvador Allende. Han blev en av de tusentals människor som greps, hålls fångna och torterades på en idrottsarena i huvudstaden Santiago efter kuppen. Jara fick sina fingrar krossade och hittades död, genomborrad av 44 kulor.  

– Man kan säga att Victor Jara var rösten för den tiden, kampsångerna men också det här att ta fram människors berättelser som inte har hörts innan, säger dramatikern America Vera-Zavala.  

Hör mer i klippet om Victor Jaras betydelse – och vad de fastställda domarna betyder idag, 50 år senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.