50 miljoner ljudfiler har försvunnit från sajten Myspace. Foto: Leif R Jansson / TT

50 miljoner ljudfiler borta från sajten Myspace

Uppdaterad
Publicerad

Tolv år av data som musikfiler, bilder och filmklipp är borta från hemsidan Myspace. Cirka 50 miljoner ljudfiler har gått förlorade.

”Vi ber om ursäkt”, meddelar sajten i ett uttalande, enligt BBC.

Stora mängder av bilder, filmklipp och ljudfiler ska ha försvunnit från hemsidan Myspace. Filer som har laddats upp av sajtens användare sedan tolv år tillbaka har gått förlorade, skriver BBC.

På deras hemsida står ett meddelande som säger att ”bilder, filmklipp och ljudfiler som är uppladdade för mer än tre år sedan är inte längre tillgängliga”.

Klagomål senaste månaderna

Under de senaste månaderna har sajten fått klagomål om att länkar till uppladdad musik inte längre fungerar.

Problemet ska ha upptäckts för ett år sedan och när en användare nyligen hörde av sig och frågade hur det gick svarade företaget att all data har gått förlorad i ett serverbyte och att inget går att rädda, enligt TT. ”Vi ber om ursäkt för besväret och föreslår att ni behåller era backup-kopior”, meddelar sajten, skriver NME.

Enligt Andy Baio, som var med och byggde upp Myspace, har cirka 50 miljoner ljudfiler av 14 miljoner olika användare försvunnit. Det skriver han på Twitter. Han uppger också att han är skeptisk till att filerna raderats av en olyckshändelse.

Sajten som lanserades 2003 har varit startskottet för många artisters karriär, som delat sin nya musik där. När Myspace gick som bäst hade den flera miljoner användare. 2006 var MySpace den mest besökta hemsidan i USA, och därmed större än Google, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.