Nätforumet 8chan återlanseras under nytt namn. Sajten har tidigare fått kritik för att inte modereras. Foto: Gustav Sjöholm/TT

Terroristförknippade 8chan återlanseras med nytt namn

Publicerad

Nätforumet 8chan, där flera terrorister publicerat sina manifest, återlanseras under namnet 8kun, skriver Dagens Nyheter. Sajten stängdes ned efter masskjutningen i amerikanska El Paso i augusti.

8chan blev känt för den breda allmänheten 2019. Det efter att alla tre gärningsmän bakom skjutningarna i El Paso, nyzeeländska Christchurch och Poway i Kalifornien publicerat sina manifest och livesändningar till dåden i forumet. Det fick webbtjänsten Cloudfare, som huserade 8chan, att stänga ner sajten i augusti.

Det nya forumet 8kun tycks vara identisk med 8chan, men saknar sektionen där gärningsmän tidigare publicerat manifest och terroristrelaterat innehåll.

Startade 2013

Fredrick Brennan startade 8chan 2013. Han var innan dess aktiv på sajten 4chan och ett forum för manliga oskulder, vilket han lämnade när han inte längre var oskuld. Brennan ville starta en sajt där allt kunde sägas och som kunde uppstå i flera olika varianter. Resultatet blev 8chan där åttan i namnet symboliserar evighet.

Sajten fick bredare genomslag 2014 när den började associeras med Gamergate, en rörelse inom amerikanska datorspelskulturen som kritiserats för att vara kvinnofientlig. Vid den här tiden började Brennan samarbeta med libertarianen Jim Watkins.

Fredrick Brennan och Jim Watkins hamnade i en tvist 2016. Brennan lämnade sajten och har sedan 2019 försökt stoppa 8chans olika återlanseringar. Det har även flera internetleverantörer. I en intervju med The Daily, New York Times podcast, håller Brennan med om att vissa sektioner av sajten blivit en hemvist för terrorism och extremism.

– Jag säger inte att de orsakar skjutningarna, men 8chan är i allra högsta grad inblandad i tre skjutningar. Jag säger inte heller att skjutningar skulle sluta om sajten stängde ner, säger Brennan i podden.

Plattform för konspirationsteori

8chan var även en plattform för konspirationsteorin Qanon. Den går ut på att Donald Trump bekämpar en pedofilring, där bland andra Hillary Clinton ingår. Användaren ”Q” ses som en profet för rörelsen och har flera gånger publicerat falsk information, skriver Dagens Nyheter. Enligt konspirationen ingår ”Q” i Trumpadministrationen och pekar på dolda meddelanden i Trumps tweets i sina inlägg. Det rapporterar Business Insider.

Användaren ”Q” har redan hunnit publicera ett inlägg på den nya sajten 8kun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer