Sexism, trakasserier och ojämlikhet är en del av den danska musikenbranschens DNA- det säger svenska musikjournalisten Annah Björk, som skrivit en bok på ämnet, till tidningen Politiken. Foto: TT/Skärmdump Politiken

97 danska musiker i protest mot sexism

Uppdaterad
Publicerad

Tafsande, trakasserier och könsdiskriminering. Det vittnar 97 kvinnliga musiker om i ett upprop i tidningen Politiken.

Tre år efter att Metoo uppmärksammades i flera länder har nu rörelsen dragit igång på allvar även i Danmark. I slutet av augusti i år undertecknade över 700 danska kvinnor ett upprop mot sexism inom mediebranschen, nu står landets musikbransch näst på tur.

Upplevelser av könsdiskriminering

Tidningen Politiken publicerade i lördags 97 vittnesmål från musiker och branschpersoner som berättar om en sexistisk musikbransch. Kvinnorna beskriver hur de har fått nedsättande kommenterar och utstå könsdiskriminering. De vittnar om en bransch med fokus på ålder mot kvinnor och en öppen skepsis mot att göra karriär när eller om hon blir gravid.

metoo-våg i Danmark

Utöver de 97 vittnesmålen har 13 musiker valt att ge stöd åt uppropet, även om de inte varit utsatta för sexism själva.

Facket stöttar men tar inte ansvar

Danska musikerförbundet håller med om problematiken och medger att branschen inte har gjort tillräckligt för att bekämpa sexismen. Samtidigt är det ingen situation de vill ta ansvar för. Ordförande Anders Laursen menar att kvinnor och chefer inom branschen också har ett ansvar. 

– Om man upplever kränkningar ska man man kontakta sin chef, som ska komma till oss. Men detta har hänt i alltför få fall, säger han till Politiken.

Han menar att det inte går att reducera sexismen till ett problem i musikbranschen.

– Det är också ett kulturellt problem. När musiker som Rihanna, Beyoncé och Cardi B står lättklädda på en scen och åmar sig upp och ned säljer de sin musik på något annat än musiken, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

metoo-våg i Danmark

Mer i ämnet