Tre unga vuxna i 1980-talskläder står vid en biljettkontroll på en flygplats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
A-ha vill varumärkesskydda frasen ”Take on me”, men vad syftar bandet på egentligen med frasen? Se i videon ovan. Foto: Bjørn Sigurdsøn

A-ha vill varumärkesskydda sin stora hitlåt

Uppdaterad
Publicerad

80-talshitten ”Take on me” är mer populär än på länge.

Nu vill den norska gruppen A-ha varumärkesskydda sin låt som gav dem det stora genombrottet för 40 år sedan, skriver VG.

Det norska patent- och registreringsverket bekräftar för tidningen VG att A-ha kommit in med en ansökan om att varumärkesskydda titeln och därmed frasen ”Take on me” inom över 200 områden, däribland smycken, gosedjur, julpynt, badkläder, appar och spel.

Det är relativt vanligt att kända artister och grupper vill varumärkesskydda sina namn och ibland även låtar eller till och med specifika textrader ur låtar, för att andra inte ska kunna slå mynt av deras verk.

Används flitigt

”Take on me” var A-has genombrottslåt 1985, men norrmännen kommer först nu in med sin ansökan, 40 år senare. Låten är ständigt aktuell och har hörts i flera tv-serier och filmer, däribland ”Adolescence” på Netflix och i det senaste avsnittet av ”The last of us” på Max.

– Men det är bara en liten del av ”Take on me”-universumet. Låten används i snitt 50-100 gånger per år, på film, i tv-serier, spel och reklam och närmar sig sex miljarder strömningar sammanlagt på alla plattformar, säger Harald Wiik, på A-ha-medlemmarnas brittiska bolag Swinglong.

Harald Wiik vet dock inte om frasen ”Take on me”, som dessutom inte är grammatiskt korrekt engelska, har missbrukats någonstans i världen.

– Men vi blir mer och mer uppmärksammade på att internationella företag vill kalla sig ”Take on me” och vi har till exempel fått påstötningar från stora klädmärken som vill skapa kollektioner baserat på titeln och frasen utan att betala tillräcklig ersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.