Foto: TT

Pernilla August och ABBA i topp när SFI sammanställer svensk film

Uppdaterad
Publicerad

Hur ser egentligen filmtittandet ut i Sverige? Och vem är den mest synliga skådespelaren i svensk film? Enligt en ny rapport från SFI om svensk film är det Michael Persbrandt och Pernilla August som toppar skådespelarligan – och angående filmtittandet: Det sker helst på tv eller strömmat.

Den mest frekventa biobesökaren är en stockholmare, visar Svenska Filminstitutets nya siffor. För i Stockholmsområdet uppger 76 procent att de går på bio minst en gång om året. Lägst andel biobesök – 62 procent – uppvisas i Norra Sverige. Sammantaget över hela Sverige uppgår siffran för biobesök till 68 procent.

Och enligt de nya siffrorna ser en person i genomsnitt 100 filmer om året. Men det är framförallt inte på bio vi ser film, visar rapporten. För gällande just var en bänkar sig är det framför tv:n eller strömningstjänster som dominerar. En stor skillnad från tidigare år är dock att det illegalt strömmade filmtittandet minskat – och det i takt med hur just strömningstjänster och abonnemang för filmtittande ökat under de senaste åren.

August och Persbrandt i topp

Skådespelarna Pernilla August och Mikael Persbrandt är också de två skådespelare som synts till mest i svensk film de senaste 20 åren. Det med sina 23 respektive 33 filmer sammanlagt.

Den film där flest av de mest anlitade skådespelarna strålar samman är Colin Nutleys Gossip från 2000 – där just Pernilla August och Mikael Persbrandt, men även Lena Endre, Marie Richardson, Peter Andersson och Rolf Lassgård syns i rollerna.

ABBA mest spelade

När SFI sedan sammanställer vilken musik som spelats i de 60 största biosuccérna mellan år 1985 och 2015 är det inga mindre än ABBA – och Johann Sebastian Bach –  som toppar listan med att spelas i fem filmer vardera. Men även den klassiska skolavslutningsvisan Den blomstertid nu kommer är även den ett återkommande inslag i svenska biosuccéer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.