• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Speljätten säger upp 20 anställda efter trakasserianklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Efter stora interna protester mot diskriminering och sexuella trakasserier på arbetsplatsen säger spelföretaget Activision Blizzard upp 20 personer. Det framkommer i ett internt brev från ledningen till de anställda.

I somras stämdes världens största spelföretag, Activision Blizzard, av delstaten Kalifornien i USA för att ha diskriminerat personer på grund av deras kön och hudfärg.

Spelföretaget, som står bakom populära spel som World of warcraft och Call of duty, har i en omfattande undersökning anklagats för att ha skapat en sexistisk arbetskultur som ansvariga chefer känt till.

I augusti strejkade hundratals medarbetare efter att Activision Blizzard avfärdat kritiken, och flera chefer fick därefter avgå. Nu står det klart att ytterligare 20 anställda har fått sluta, rapporterar Financial times.

Förändringar

I ett internt brev från ledningen till de anställda, som nu är publicerat för allmänheten, berättar företaget även att de vidtagit diciplinära åtgärder för fler än 20 personer, som fått olika typer av reprimander.

Activision Blizzards ledning skriver att de ska genomföra en rad förändringar för att öka tryggheten och förbättra arbetsmiljön för de anställda, bland annat genom att utvidga sin HR-avdelning.

Men missnöjet bland de anställda kan kvarstå. I samband med strejken krävde anställda på Activision Blizzard även mer mångfald bland medarbetarna och transparens vad gäller löneskillnader mellan kvinnor och män, något som företaget ännu inte tillmötesgått, enligt Financial times.

Activision Blizzard uppger att företaget kommer att göra fler förändringar i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.