Foto: TT

Bokus och Adlibris tar tillfälligt bort böcker om att ”bota” autism

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den amerikanska näthandeln Amazon valt att ta bort flera böcker som påstår sig kunna ”bota” autism väljer även svenska Bokus och Adlibris att tillfälligt dra tillbaka tre titlar på ämnet, bland annat Healing the symptoms known as autism.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att näthandeln Amazon tagit flera böcker som påstår sig ”bota” den neuropsykiatriska funktionsnedsättningen autism.

Bland annat boken Healing the symptoms known as autism, som instruerar bland annat föräldrar om hur man kan tillverka klordioxid, en substans som liknar blekmedel, och mata sina barn med.

Följer Amazons exempel

Nu väljer den svenska bokförsäljaren Adlibris att tillfälligt ta bort titlarna från sortimentet på sin hemsida, vilket DN var först med att rapportera. Även nätbokhandeln Bokus valt att tillfälligt plocka bort böckerna.

– Vi har tillfälligt valt att inte erbjuda dessa tre titlar medan vi utreder dem enligt vår sortimentspolicy, säger Patrik Övreby, inköps- och sortimentschef för Bokus och Akademibohandeln.

Stickprov på inköpta böcker

Både Adlibris och Bokus/Akademibokhandeln har över 10 miljoner titlar i sina sortiment och har en egen policy för vilka böcker de vill sälja. Men någon manuell bevakning över vilka böcker som hamnar i sortimentet har de inte.

– Vi tar stickprov på de böcker som kommer in och agerar när vi blir uppmärksammade på olika titlar av till exempel kunder, medier eller författare, säger Patrik Övreby.

Patrik Övreby tillägger att målet är att tillhandahålla ett så brett och djupt sortiment som möjligt, men att det ändå finns begränsningar i vilka böcker man vill sälja.

– Böcker som bryter mot lagen saluför vi inte. Sedan finns det de som i strikt juridisk tolkning är lagliga, men som ändå befinner sig i en moralisk och etisk gråzon, som angränsar till till exempel hets mot folkgrupp eller extrema manifest. Eller som i det här fallet, uppvigling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.