• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Böcker som påstår sig kunna ”bota” autism har tagits bort från Amazons näthandel. Men några av böckerna säljs fortfarande hos svenska internetbokhandlare. Foto: TT

Stoppade böcker om ”botemedel” för autism säljs i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Böcker som påstår sig kunna ”bota” autism har tagits bort från Amazons näthandel. Men några av böckerna säljs fortfarande hos svenska internetbokhandlare.

Bokförsäljaren Amazon drar tillbaka flera böcker som påstår sig ”bota” autism. Detta efter att tidningen Wired listat flera titlar som då såldes på sidan. Hos de svenska bokförsäljarna Adlibris och Akademibokhandeln, samt Akademibokhandelns dotterbolag Bokus, finns det dock ett antal tillgängliga böcker på ämnet.

Bland annat finns boken Healing the symptoms known as autism till försäljning på samtliga tre sidor. Boken instruerar bland annat föräldrar om hur man kan tillverka klordioxid, en substans som liknar blekmedel och som ofta marknadsförs som en mirakelminerallösning (miracle mineral solution – MMS).

2010 varnade det amerikanska livsmedelsverket för att MMS som används som medicinering kan leda till allvarliga hälsoproblem.

”Viktigt att agera snabbt”

Linnéa Wiklund, informationschef på Adlibris, ser allvarligt på uppgifterna.

– Det kommer vi absolut att titta på. Vi har ungefär 11 miljoner böcker i vårt utbud som importeras per automatik från de största återförsäljarna så vi har ingen process där vi förhandsgranskar enskilda titlar, säger Linnéa Wiklund till Kulturnyheterna.

Adlibris har tidigare fått kritik för att sälja böcker med antisemitiskt innehåll och böcker som uppmuntrar till barnaga.

– Vi gör manuella granskningar regelbundet och vi har titlar som vi blockerar, så att de ska inte komma in igen. Systemen vi har nu går alltid att förbättra, men det viktigaste för oss är att kunna agera snabbt, säger Linnea Wiklund.

Böcker som strider mot policyn tas bort

På de svenska sajterna säljs också boken The miracle mineral solution of the 21st century som påstår att en ny mineral har botat tusentals människor från malaria och hundratals människor från aids. På Bokus hemsida finns boken under kategorin ”kiropraktik och osteoterapi”.

Akademibokhandeln och Bokus skriver i ett uttalande till Kulturnyheterna att man likt Adlibris har flera miljoner titlar och följer sin policy:

”För den händelse vi upptäcker, eller blir uppmärksammade på, att det trots allt finns titlar som är i strid med vår policy tas dessa omedelbart ur sortimentet. Alla övriga beslut kring vårt sortiment fattas utifrån en strävan att i så stor utsträckning som möjligt tillgängliggöra litteratur och information.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer