Svante Weyler, ordförande för SKMA och Harold Op het Veld, inköpschef för Bokus. Foto: Dan Hansson/Bokus

Antisemitiska böcker säljs på svenska nätbokhandlar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska nätbokhandlar säljer fortfarande böcker som förnekar förintelsen, trots tidigare kritik. Sveriges Radios Kulturnytt har vid en granskning hittat sju olika böcker som förnekar förintelsen.

Nätbokhandlarna själva säger att de regelbundet gör sökningar i sina sortiment för att kunna plocka bort böcker med hatiska budskap. Men samtidigt menar de att det automatiserade inflödet av nya titlar är för stort för att kunna granska varje bok innan de börjar säljas.

Svante Weyler, förläggare och ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism tycker att bokhandlare borde ha bättre koll på sina böcker.

– Det skrämmer mig väldigt mycket att en bokhandlare inte har total kontroll över de böcker de säljer. Det betyder att människor som vill sprida sin propaganda kan utnyttja systemet, säger han till Kulturnytt.

”Titlar på vår sajt som vi inte vill sälja”

Kulturnytt gick igenom en lista från brittiska antirasistiska Hope not Hate, där organisationen listade antisemitisk litteratur. De hittade då sju olika böcker som förekommer på svenska bokhandlars webbsidor. Fem på Adlibris och tre på Bokus och Akademibokhandeln.

Harold Op het Veld är sortimentschef på Bokus och Akademibokhandeln.

– Vårt mål är att få en proaktiv lösning på plats så att vi inte tar in de här titlarna i vårt sortiment. Tyvärr så händer det att det kommer in titlar som ligger ute på vår sajt till salu som vi inte vill sälja, säger han.

Adlibris svarar på kritiken i ett mejl till Kulturnytt.

– Vi gör regelbundna sökningar i sortimentet men vi får i snitt in 75 000 nya titlar varje månad så det händer att en titel som vi inte ska sälja kommer upp på sajten innan vi hinner upptäcka och ta bort den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.