Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Expos chefredaktör Anna Fröjd om vad den här sortens innehållet kan få för konsekvenser när det publiceras på en stor plattform. Foto: Expo, TT

Adlibris har sålt flera böcker åt högerextremt förlag

Uppdaterad
Publicerad

Nordens största nätbokshandel, Adlibris, har sålt ”Mein kampf” tillsammans med en hyllningstext av Hitler, utgiven av högerextrema förlaget Midgård records. Annonsen har sedan dess raderats. När Kulturnyheterna söker på URL:ens historia visar det sig att titeln funnits till salu sen 2020 – och att Adlibris sålt fler titlar åt förlaget.

Tidigare i veckan rapporterade flera medier om att Adolf Hitlers ”Mein kampf” hyllades i en annonstext på Adlibris. Upplagan är utgiven av det högerextrema förlaget Midgård records, vilket Adlibris sålt ytterligare en titel åt.

Texten har sedan dess plockats bort och företagets pressansvariga har förklarat händelsen som en konsekvens av det automatiserade system som plockar in titlar från registrerade förlag, som enligt företaget gör det omöjligt att förhandsgranska allt som publiceras.

Men när Kulturnyheterna söker på URL:ens historia går att se att samma produkt, med samma hyllande text, varit till salu sedan 2020.

”Det är beklagligt att texten funnits där sedan den automatiskt registrerades. Det är naturligtvis en svaghet att inte sådan här text fångas upp av nätbokhandlarnas system”, skriver företagets pressansvariga Karin Lindebo.

”Vanligtvis portade på andra plattformar”

Adlibris har under samma period även sålt titeln ”Nazi rock star: Ian Stuart” en hyllande biografi om frontmannen i vit makt-bandet Skrewdriver. Även den utgiven av Midgård records. Adlibris har nu tagit bort samtliga titlar från förlaget.

Anna Fröjd, chefredaktör på antirastistiska tidskriften Expo som granskat förlaget, beskriver Midgård records som Sveriges äldsta och största distributör av vit makt-propaganda. Adlibris hållning är att inte säga nej till till specifika förlag, något Fröjd är kritisk till när det inte finns en fungerande förhandsgranskning.

– Då blir det en marknadsplats där hat och hets tillhandahålls, säger hon till Kulturnyheterna.

Förlaget tillika skivbolagets ägare har tidigare fällts för hets mot folkgrupp och hemsidan har utretts av JK för att visa upp nazistiska symboler. Distributionen av vit makt-innehåll på en stor plattform som Adlibris kan få konsekvenser, menar Fröjd.

– Det här är ju aktörer som vanligtvis är portade på andra plattformar, så synligheten blir jätteviktig för dem. På det sättet når de personer som kanske inte aktivt hade sökt sig till den här politiska miljön, som kan radikaliseras.

”Vidtagit åtgärder”

Karin Lindebo skriver att avsikten nu är att inte sälja fler produkter från Midgård records.

”Vi har vidtagit ytterligare åtgärder för att det här i större utsträckning ska kunna undvikas framöver.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.