Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säljtexten om Adolf Hitlers ”Mein kampf” på Adlibris hemsida kommer nu att granskas. Arkivbild. Foto: TT

Adolf Hitlers ”Mein kampf” hyllades i annonstext hos Adlibris

Uppdaterad
Publicerad

I en säljtext för Adolf Hitlers ”Mein kampf” på nätbokhandeln Adlibris hemsida hyllades författaren som ”en av de absolut starkast lysande stjärnor den vita rasen åstadkommit”.

– Texten har givetvis helt plockats bort efter att vi blev uppmärksammade på detta, skriver Adlibris pressansvariga Karin Lindebo till SVT.

På hemsidan lyfts boken bland annat fram som både en självbiografi och ett politiskt och filosofiskt verk.

I ett mejl till Kulturnyheterna uppger nätbokshandeln att man inte kände till texten på sin hemsida som har lästs in i ett automatiserat system, något som Aftonbladet var först med att uppmärksamma.

”Texten var en automatiskt publicerad informationstext – alltså ingen annons - från förlaget. Texten har givetvis helt plockats bort efter att vi blev uppmärksammade på detta”, skriver Karin Lindebo.

Hon tillägger att det nu pågår en granskning av samtliga upplagor av boken för att säkerställa att inte fler liknande texter förekommer.

Hänt upprepade gånger

Det är inte första gången som antisemitiska budskap smugit sig in på hemsidan via det automatiska systemet. 2013 publicerades den antisemitiska och konspiratoriska ”Sions vises protokoll” på hemsidan tillsammans med en text som ifrågasatte om boken verkligen innehöll falsk information, ”Sions vises protokoll” har sedan dess plockats bort från Adlibris.

Och 2017 kunde Kulturnyheterna rapportera om flera fall av antisemitiska texter.

Lindebo säger att man gör stickprover men att det är omöjligt att gå igenom ”hela sortimentet av 13 miljoner titlar eller dess tillhörande informationstexter” som löpande publiceras automatiskt.

”Vi tar frågan på stort allvar och vi är tacksamma för de som hör av sig och uppmärksammar oss på olämpliga texter och/eller titlar, så att vi kan granska och åtgärda dem enligt våra rutiner”, skriver hon.

Mein Kampf

Adolf Hitler skrev ”Mein kampf” i Landsbergfängelset efter den misslyckade ölkällarkuppen i München 1923. Den första delen gavs ut 1925 och den andra delen 1926.

Han skildrar sin uppväxt och erfarenheter från första världskriget. Han beskriver också sina politiska idéer och skriver om bildandet av nazistpartiet, Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.