I klippet hör du hur Adlibris ser på förseningen som orsakats av en it-attack. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Efter it-attack mot leverantör – mängder av böcker försenade

Uppdaterad
Publicerad

Logistikföretaget Speed Group som sköter bokleveranser åt flera stora svenska förlag utsattes för ett cyberangrepp den 22 september. Sedan dess har man inte kunnat leverera böcker till många bokhandlare.

Distributören Speed group hanterar miljontals böcker varje år, och sköter bokleveranser åt en rad svenska förlag, bland andra Bonnierförlagen och Norstedts.

Den 21 september utsattes företaget för ett it-angrepp, något som Svensk bokhandel var först med att rapportera. Speed har flera lager på olika platser i Sverige och it-angreppet gjorde att alla system låg nere och mängder av leveranser försenades. Sedan dess har man jobbat med att återställa systemen, och bokdistributionen är uppe i full drift sedan ett par dagar, säger Camilla Parneving, kommunikations- & marknadschef på Speed.

I slutet av veckan kommer man att vara igång med full kapacitet, uppskattar hon.

Hur många böcker är det som har blivit försenade?

– Vi har ingen exakt siffra. Det är klart att det har blivit förseningar men vi har försökt jobba manuellt och minimera påverkan, säger hon.

Efter it-attacken prioriterade man leveranser av böcker till Bokmässan i Göteborg.

– Det är ju problematiskt när böcker inte kommer ut till återförsäljarna. Men vi pustade ändå ut när vi insåg att vi fått alla böcker som skulle till Bokmässan, säger Olle Lidbom, kommunikationschef på Norstedts.

”Har påverkat rätt mycket”

Nätbokhandeln Adlibris är en av återförsäljarna som drabbats när det varit stopp i leveranserna.

– Det har påverkat rätt så mycket. Vanligtvis är vi väldigt snabba på att kunna leverera böcker från våra största förlag dagen efter att kunden har lagt sin order. Nu har vi fått vänta med böcker från de största förlagen i drygt en vecka. Det är förstås olyckligt, säger Sakari Luovio, talesperson hos Adlibris.

Det är svårt att säga hur stora volymer böcker som ”fastnat i systemet”.

– I går fick vi en jättestor leverans från Speed med över 20 pallar böcker som motsvarar tusentals böcker. Vi har tagit in extra bemanning som ska säkerställa att få ut böckerna så fort som möjligt. Vi är mitt uppe i att få ut alla böcker till våra kunder och i början av veckan har jag en stor förhoppning om att vi ska ha löst den stora bulken, säger Sakari Luovio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.